14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Demisie cu cântec

Cristina Calangiu a încercat să justifice ieri o… demisie din motive medicale a arhitectului-şef al Craiovei

Mircea Diaconescu, arhitectul-şef al Craiovei, a decis să plece din primărie. În acest sens, el a depus ieri-dimineaţă, la registratura municipalităţii, o cerere de încetare a raporturilor de muncă prin acordul părţilor. Oficial, solicitarea era justificată prin „motive personale“.
O astfel de solicitare din partea arhitectului Diaconescu nu e o noutate. A mai făcut-o de două ori în ultimii doi ani, şi de fiecare dată era vorba de „motive personale“, formulă care ascunde starea precară a sănătăţii sale, căreia nu-i fac deloc bine discuţiile în contradictoriu cu cei care au fost la conducerea primăriei, indiferent că aceştia s-ar numi Mărinică Dincă, Antonie Solomon, Olguţa Vasilescu sau Cristina Calangiu.
Mircea Diaconescu n-a fost niciodată genul de angajat care execută ordinele. S-a contrazis în anumite chestiuni urbanistice cu Dincă, s-a contrazis cu Solomon – e binecunoscută opoziţia sa faţă de reabilitarea cu fonduri europene a Teatrului de Vară din Parcul „Romanescu“, teatru pe care mai degrabă l-ar vedea demolat, decât renovat, întrucât nu se „brodeşte“ cu acest parc. Era firesc să apară contradicţiile şi cu actuala conducere a municipalităţii. De aici şi până la o demisie însă….

„Am avut o discuţie din care n-am înţeles absolut nimic“

Aflând ieri despre aşa-zisa „demisie“ a lui Diaconescu, jurnaliştii au început să pună întrebări la Primăria Craiova. La cârma municipalităţii, în lipsa primarului Lia Olguţa Vasilescu se afla viceprimarul Cristina Calangiu, care a avut impresia că arhitectul-şef vrea să pozeze în erou şi că a demisionat pentru că lidera liberalilor craioveni i-ar fi „vrut capul“. Drept urmare, Calangiu a convocat rapid o conferinţă de presă, pentru a-l „înfiera“ pe Diaconescu.
Prima dintre acuzaţii a vizat nerealizarea sensului giratoriu de lângă uzina Ford, giratoriu care, de fapt, nu se putea face pentru că intra pe terenurile comunelor Cârcea şi Malu Mare. Soluţia tehnică – la limita legii – a fost găsită până la urmă tot de Diaconescu, în urma discuţiilor purtate de acesta cu reprezentanţii Ford, însă Cristina Calangiu tot îl acuză de întârzierea realizării acestui giratoriu. „Dacă se doresc precizări despre cum s-a ajuns la această demisie, într-adevăr, au existat mai multe discuţii cu domnul arhitect, care avea o manieră personală de a soluţiona anumite probleme din primărie, care nu era nici pe departe în concordanţă cu viziunea pe care o am eu şi doamna primar despre cum trebuie să funcţioneze lucrurile în primărie. Primul conflict a fost vizavi de semaforizarea şi sensul giratoriu de la Ford. Am avut atunci o discuţie din care n-am înţeles absolut nimic, deşi a durat destul de mult şi sunt sigură că am pus toate întrebările necesare pentru a mă lămuri şi eu, şi doamna primar. Nu ne-am lămurit însă. Până la urmă, deşi ani de zile nu s-a putut realiza sensul giratoriu de la Ford, s-a rezolvat totul într-o zi“, a spus viceprimarul Calangiu în conferinţa de presă de ieri.

„Consider că ce s-a întâmplat a fost dincolo de limita legalităţii“

Apoi, Cristina Calangiu l-a acuzat pe arhitect de ilegalităţi privind derularea selecţiei de oferte privind realizarea studiului de fezabilitate a viitorului adăpost pentru câini. Concret, Diaconescu s-a  întâlnit ieri-dimineaţă cu unul dintre ofertanţi, care avusese în prealabil o discuţie şi cu consilierul local Gheorghe Nedelescu.
„Cu domnul Mircea Diaconescu am avut o altercaţie pe acest subiect, că dânsul discuta cu cineva care depusese o ofertă – întâmplător este vorba despre oferta cu preţul cel mai mare – pentru studiul de fezabilitate al adăpostului pentru câini, înainte ca primăria să comunice rezultatele. Consider că ce s-a întâmplat astăzi (n.r. ieri) a fost dincolo de limita legalităţii. Am avut o discuţie cu dânsul, iar dânsul s-a supărat, a spus că-şi dă demisia“, a spus viceprimarul Calangiu.
Luată la întrebări pe acest subiect, Calangiu a recunoscut că arhitectul-şef nu avea cum să influenţeze în vreun fel desemnarea câştigătorului, pentru că „nu e membru în comisie“ şi „n-avea nici o treabă cu asta“, dar „consider personal că acest lucru nu este legal, că nu se discută cu potenţialii furnizori înainte să se comunice rezultatul selecţiei“.
Pentru că nu-i înţelegeau nemulţumirea, Cristina Calangiu s-a supărat până la urmă şi pe jurnaliştii prezenţi la conferinţă: „Am crezut că aveţi nevoie de o lămurire. N-aveţi nevoie? Nici o problemă! Vă promit că, cel puţin de la mine, nu veţi mai avea nici un fel de informaţie“.

„Nu fac parte din comisia care decide câştigătorul“

Evident că, după conferinţa de presă, ziariştii l-au întrebat şi pe Diaconescu de ce a demisionat. „Am avut o operaţie foarte complicată, o înlocuire de aortă şi am decis să-mi dau demisia din motive de sănătate. Am avut o discuţie contradictorie cu doamna viceprimar, e adevărat, dar discuţiile contradictorii sunt inerente în viaţă. Astfel de discuţii contradictorii au avut şi vor avea loc tot timpul în primărie, pentru că aşa mi se pare normal. Nu putem să avem toţi aceeaşi părere, ca în urmă cu 25-30 de ani“, a răspuns acesta.
Cât despre discuţia cu reprezentanţii respectivei firme, Diaconescu a precizat: „Este adevărat că m-am întâlnit în această dimineaţă cu reprezentanţii uneia dintre firmele care au depus oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate al adăpostului pentru câini. Întâlnirea a avut loc şi în prezenţa domnului Nedelescu, iar singurul lucru pe care l-am cerut acestei firme a fost ca, în cazul în care vor fi declaraţi câştigători, să realizeze mai repede studiul de fezabilitate, ca să poată fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de luna aceasta. Îi primise şi domnul Nedelescu, ce trebuia, să-i dau afară? Nu-i nimic grav, care-i problema? Nu aveam cum să influenţez rezultatul selecţiei de oferte, în primul rând pentru că eu nu fac parte din comisia care decide câştigătorul. Nu ştiam valoarea ofertelor, de fapt nu o ştiu nici acum. Habar n-am cine câştigă, nu mă interesa decât ca studiul de fezabilitate să fie gata cât mai repede“.

Oferta câştigătoare
La sfârşitul conferinţei de presă de ieri, şeful Serviciului Achiziţii şi Investiţii din cadrul Primăriei Craiova, Cristina Creţu, a anunţat că pentru realizarea studiului de fezabilitate al adăpostului canin s-au depus trei oferte, cu valoarea de 37.000 de lei, 51.500 de lei şi 55.000 de lei, toate fără TVA, iar în urma selecţiei de oferte s-a decis ieri să fie declarată câştigătoare oferta cu preţul cel mai mic, care îi aparţinea firmei SC Proiect Construct SRL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS