12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVacanţă... la festival

Vacanţă… la festival

Luna august este tot mai plină de evenimente extravagante, dar care atrag mii de turişti, împinşi de curiozitatea şi de dorinţa de a putea spune cu zâmbetul pe buze „am fost şi eu acolo“. De altfel, luna august reprezintă un moment special încă din antichitate. Este suficient să ne gândim la „feriae Augusti“ sau „odihna lui Augustus“, sărbătoare instituită acum mai bine de două mii de ani de către împăratul Octavian Augustus, cel care a dat şi numele lunii. O alegere populară, unii zic politică: pentru romanii din antichitate, 15 august coincidea cu sfârşitul unei perioade de intense munci agricole. În tot imperiul erau organizate spectacole şi curse de cai, iar „patronii“ erau felicitaţi de supuşi sau angajaţi, care primeau în schimb o sumă de bani cadou, pentru a-şi petrece o zi de odihnă cum se cuvine. Uzanţa de a da cadouri angajaţilor era atât de importantă încât printr-un decret al Papei a devenit obligatorie în perioada Renaşterii.
Luna august a devenit luna distracţiei prin definiţie. De exemplu, în Mambach, Germania, în acest sfârşit de săptămână, se trăieşte în stil barbar, iar mii de turişti sosesc pe aceste meleaguri pentru a urmări mult aşteptata Sackschlagen, în cadrul căreia concurenţii, echipaţi cu armuri şi viziere din metal, se duelează… în saci de cartofi. Acelaşi farmec al evocării istorice, dar de data aceasta în notă celtică, se regăseşte într-un alt festival, desfăşurat în aceeaşi perioadă în regiunea italiană Marche. An de an, în cadrul Montelago Celtic Festival, sute de turişti se adună aici pentru a participa la deja clasica întrecere de aruncare a pietrei. Amatorii de „modernităţi“ au ocazia ca pe 18 august să îşi îndrepte paşii spre Savolinna, în Finlanda, unde are loc, în fiecare an, Campionatul Mondial de aruncare cu telefonul mobil. Compania organizatoare, Fennolingua, oferă doritorilor şansa să se „răzbune“ pe producătorii sau pe furnizorii de servicii de telefonie mobilă. În concurs intră toate categoriile de vârstă, iar mobilele aruncate sunt oferite de compania sponsor. Premiile constau în sume de bani substanţiale. Un juriu urmăreşte cu atenţie fiecare aruncare şi, după caz, poate descalifica unii concurenţi. Descalificarea este iminentă atunci când concurentul depăşeşte linia de demarcaţie sau când telefonul aruncat aterizează în afara zonei marcate. Decizia juriului nu poate fi contestată.
Tot în luna august, se desfăşoară unul dintre cele mai aşteptate şi apreciate festivaluri din lume: bătaia cu roşii din Buñol. Această tradiţie veche de 67 de ani a izvorât dintr-o altercaţie între participanţii la o paradă din 1945. De atunci, an de an, în fiecare ultimă zi de miercuri a lunii august, bătaia cu roșii pe străzile localității cu 9.000 de locuitori, de lângă Valencia, este locul de întâlnire a zeci de mii de turiști, spanioli și străini. Festivalul a căpătat un așa mare succes în ultimii ani, încât a ajuns să fie copiat în Rusia sau tot în Spania, în diverse sate, doar că în loc de roșii se folosesc struguri, portocale sau alte fructe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS