21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Judeţean Craiova, fără aparat RMN

Spitalul Judeţean Craiova, fără aparat RMN

La cea mai mare unitate medicală din Oltenia nu se mai pot face investigaţii RMN. Aparatul s-a defectat, iar cazurile de extremă urgenţă sunt trimise la o clinică privată din Bănie.

După ce a avut probleme cu cele două computere tomograf din dotare (cel vechi nu a funcţionat luni bune până s-a finalizat licitaţia pentru service, iar cel nou, dat în folosinţă în acest an şi aflat în garanţie, a avut şi el o perioadă de „pauză“ din cauza unei defecţiuni la placa de mişcare), la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova nu se mai pot face în prezent investigaţii RMN. Aparatul are probleme cu o placă, iar unitatea medicală a demarat procedura de achiziţie a piesei necesare, timp în care bolnavii care au nevoie de acest tip de investigaţii sunt trimişi la o clinică privată din Bănie, în baza unui contract existent între cele două unităţi.
Conform conducerii spitalului, singurul loc unde s-a găsit piesa a fost Chicago (SUA), dar până la primirea acesteia va mai trece ceva timp, din cauza unor neînţelegeri. „Iniţial, ni s-a spus că de vină este o placă şi că ea trebuie comandată. Am făcut toate actele pentru a primi piesa, dar ni s-a transmis apoi că nu este doar piesa de vină, ci tot modulul, şi că el trebuie comandat. Aşa că a fost nevoie de alte acte şi, bineînţeles, alţi bani. Va mai dura până când se va repara aparatul RMN, dar bolnavii nu au de suferit, pentru că avem contract cu o clinică privată din Craiova (Prima Medical – n.r.) şi cazurile de urgenţă le trimitem acolo la investigaţii, pe cheltuiala spitalului“, a explicat Victor Ghilici, directorul de îngrijiri medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Plafonul se epuizează în câteva zile

Problema la SCJU Craiova nu este însă aparatul RMN, ci faptul că persoanele trimise pentru investigaţii paraclinice cu greu reuşesc să prindă o programare, din cauza numărului mare de solicitări şi a nivelului plafonului impus de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Spitalul are contract valabil până la sfârşitul anului cu CAS pe servicii de radiologie – imagistică medicală de înaltă performanţă în sistem ambulatoriu, valoarea lunară a acestuia fiind de 40.000 de lei. Plafonul se termină însă după primele zile ale lunii, iar persoanele asigurate care au nevoie de astfel de investigaţii, în baza biletului de trimitere de la medicul specialist din cadrul spitalului, fie trebuie să se programeze şi să-şi aştepe rândul luna viitoare, fie să suporte costurile din propriul buzunar. Iar acestea nu sunt puţine, o examinare RMN sau la tomograf costând între 100 şi 500 de lei, în funcţie de segment şi substanţa de contrast.
În baza contractului cu CAS Dolj, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova primeşte bani pentru computer tomograf, RMN, scintigrafie, mamografie, radiologie standard şi anatomie patologică, dar aceştia sunt insuficienţi în comparaţie cu numărul solicitărilor care vin din ambulatoriu. „În luna iulie, am avut un plafon de 60.848 de lei, dar nici cu această suplimentare nu a fost de ajuns. Pentru august au fost alocaţi doar 20.848 de lei, dar până la sfârşitul anului plafonul lunar va fi de 40.848 de lei“, susţine conducerea unităţii medicale.

Programările, în funcţie de banii de la CAS

Sumele se epuizează însă rapid. Deşi luna iulie a avut alocaţi cei mai mulţi bani, plafonul s-a terminat repede, pentru că programările s-au făcut din iunie. La fel s-a întâmplat şi acum, când de pe 2 august nu mai există plafon pentru luna în curs, asiguraţii care necesitau astfel de investigaţii trebuind să se programeze pentru septembrie.
„Facem programările în funcţie de câţi bani ştim că avem alocaţi luna viitoare. Când ni se termină plafonul, nu mai programăm pe nimeni. Pe iulie am avut mai mulţi pacienţi, dar pe august nu s-au făcut investigaţii decât în primele două zile, au fost bani puţini“, susţin medicii care se ocupă de programările pentru investigaţiile paraclinice imagistice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS