13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateObiect de cult furat, scandal între Muzeul Judeţean şi italieni

Obiect de cult furat, scandal între Muzeul Judeţean şi italieni

Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“ a ajuns în centrul unui scandal plecat de la un obiect de cult furat dintr-o biserică din Italia. Bunul este o monstranţă (ostensoriu), obiect de cult specific bisericii catolice, şi a fost predat în urmă cu un an de Poliţia Gorj Muzeului Judeţean din Târgu Jiu. În documentele de luare în custodie se precizează că bunul a fost recuperat de oamenii legii de la hoţi de obiecte bisericeşti şi va fi păstrat la muzeu până la finalizarea cercetărilor. Potrivit documentului ce poartă antetul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, monstranţa a fost sustrasă pe 22 martie 2007 de la Biserica Beata Vergine Maria dell Altomonte, din localitatea Orta Nova, regiunea Foggia, Italia. Pentru a recupera obiectul de cult ce aparţie bisericii, regiunea Foggia a acţionat în instanţă Muzeul Judeţean Gorj, procesul fiind pe rolul Curţii de Apel din Bucureşti.

Aşteaptă să predea bunul  

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“, a declarat că s-a trezit fără voie în mijlocul unui scandal, pornit mai degrabă de la o neînţelegere. Hortopan susţine că nu este pentru prima dată când poliţia lasă în custodia muzeului obiecte de cult furate, însă este întâia oară când instituţia pe care o conduce este adusă în faţa instanţei de judecată. Directorul Muzeului Judeţean a declarat că nu era necesar un proces pentru ca obiectul de cult să ajungă la biserica din care a fost furat, ci doar de câteva demersuri birocratice. „Noi nu avem bani să ne angajăm avocat, să mergem la proces. Avem termen în toamnă şi o să ducem acolo toate documentele de la poliţie, să arătăm că nu sunt nici un fel de probleme. Noi putem preda oricând bunul. Este din 1949 şi nu vreau să mă pronunţ asupra valorii de patrimoniu pe care o are. Cei care l-au furat au crezut probabil că este din aur şi fac o afacere. Îl vom păstra în depozit la o temperatură optimă, până când se vor rezolva toate problemele, astfel încât să ia drumul Italiei. La noi vin mereu cetăţeni de etnie romă care găsesc tot felul de insigne şi medalii prin hainele second hand pe care le aduc din Germania şi cred că obţin nu ştiu ce pe ele“, a declarat Dumitru Hortopan.

Ancheta a fost finalizată

Bunul aflat în custodia Muzeului Judeţean Gorj a fost depistat de poliţie în ianuarie 2009 asupra unei persoane care îl dusese să îl sfinţească la Mănăstirea Lainici. Este vorba de un localnic din Scoarţa. Audiat la vremea respectivă de poliţie, bărbatul a declarat că are monstranţa de cinci ani, din Italia. Obiectul ar fi fost găsit într-o pubelă, în regiunea Foggia, localitatea Orta Nova, şi trimis în România, prin curier, la domiciliul din comuna Scoarţa, satul Pişteştii din Deal. În 2009, cetăţeanul din Scoarţa s-a deplasat alături de trei prieteni la Mănăstirea Lainici, pentru a sfinţi obiectul de cult. Preoţii şi-au dat seama că este ceva în neregulă şi au anunţat poliţia. În urma anchetei, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu au dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor patru persoane. În rezoluţia de scoatere de sub urmărire penală se mai menţionează că organele de urmărire penală nu pot restitui bunul, întrucât acesta face parte din patrimoniul unei ţări străine. Prin urmare, procurorii din Târgu Jiu au înştiinţat Procuratura Republicii, din cadrul Tribunalului Foggia, că, pentru recuperarea bunului, statul italian trebuie să se adreseze Curţii de Apel din Bucureşti, care urmează să se pronunţe în privinţa restituirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS