Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj a deschis sezonul de vânătoare la căprior şi pregăteşte fondurile de vânătoate pentru restul speciilor de vânat. În cele 30 de fonduri de vânătoare pe care le deţine, dintre care 27 în Gorj şi trei în Mehedinţi, AJVPS a oferit o cotă de vânat de 83 de capete de căprior mascul. Din luna iunie şi până în prezent au fost deja împuşcaţi 54 de căpriori de către vânători care au plătit 600 de lei pentru un exemplar, însemnând carnea, blana şi trofeul. Reprezentanţii AJVPS au declarat că anul acesta aşteaptă o creştere a numărului de străni care vor veni în Gorj, în special începând cu sfârşitul lunii august. Cei mai mulţi vânători din afara ţării care încheie contracte cu AJVPS sunt italieni.
Preferă păsările
Nicolae Tonca (foto), preşedintele AJVPS Gorj, a declarat că după finalizarea cotei de vânat la căprior aşteaptă sosirea a peste 40 de vânători italieni. Majoritatea preferă însă înaripatele: „Italienii preferă să împuşte numai păsări. Probabil că este şi pentru agrement. Nu le place vânatul mare. De la un an la altul avem tot mai mulţi italieni. Spuneau unii dintre italieni că ei într-o oră de vânătoare în Gorj au văzut vânat cât nu văzuseră în cinci ani pe la ei sau în alte părţi. Povestesc acasă ce văd aici şi de la un an la altul vin tot mai mulţi. Pentru ei e şi ieftin, mai ales la păsări. Şi pentru români preţurile sunt bune la păsări. Vânează raţe, fazani, potârnichi, prepeliţe şi mai încearcă iepuri. În luna august vrem să populăm cu 2.500 de fazani şi mai luăm 700. Italienii vin cu armele lor şi aduc şi câinii de vânătoare. Avem şi noi în Gorj peste o sută de câini de vânătoare certificaţi. Ştiu de la colegii noştri de la Romsilva, care au fondurile de vânătoare din zona montană şi submontană, că la ei vin mai mult germani, austrieci şi americani. Vânează urs, capră neagră, lup, râs, cerb. Există şi efective de cerb lopătar în zona Mănăstirii Tismana. În general, în Gorj sunt numeroase efectivele la urs. Produc şi pagube. E o faună bogată şi foarte mulţi străini vin să vâneze. Noi, la AJVPS, avem foarte mulţi italieni. Probabil că sunt puţine ţări în Europa care au asemenea efective de animale pentru vânat“, a declarat Nicolae Tonca, care a adăugat că în judeţ există nu mai puţin de şapte asociaţii de vânători şi pescari, care întreţin fonduri de vânătoare în diferite zone. AJVPS Gorj are 1.300 de membri, dintre care 17 au peste 80 de ani, iar 263 peste 65 de ani.
S-au înmulţit şacalii
Vânătorii din Gorj nu găsesc soluţii pentru a stopa înmulţirea şacalilor. Fiind o specie abilă, care cu greu poate fi vânată, şacalii reuşesc destul de des să scape de gloanţele vânătorilor. Membrii AJVPS Gorj au încercat în ultimii ani să reducă numărul şacalilor, însă fără succes. Potrivit reprezentanţilor vânătorilor din Gorj, în prezent, în judeţ trăiesc aproape o sută de şacali. Animalele au ajuns în Gorj din zona de sud a Dunării, fiind în căutare de hrană. Înmulţirea şacalilor este explicată de vânători prin faptul că animalele respective au găsit un mediu propice în Gorj. Aceasta înseamnă atât hrană din belşug, cât şi un teritoriu care le oferă condiţii optime pentru a se ascunde de potenţialii atacatori.
Cotă de vânat de 80 de şacali
Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Gorj a stabilit pentru acest an o cotă de vânat la specia şacal de 80 de exemplare. Vânătorii se plâng însă că le este foarte greu să îi prindă: „Sunt nişte animale foarte abile, viclene, cu un comportament atipic faţă de animalele din acest areal. Ocupă foarte rapid un teritoriu, intră peste vulpe în vizuină şi se stabilesc acolo. Produc pagube la căprior, consumă ouăle păsărilor sălbatice şi sunt un pericol şi pentru efectivele de ovine, dacă vor ajunge în preajma turmelor. Nu credeam că vom ajunge la aproape o sută de exemplare de şacali în Gorj. Încercăm să îi vânăm, dar este foarte greu. În urmă cu ceva timp am reuşit să împuşcăm câţiva la Bălăneşti şi pe unul l-am împăiat pentru a-l folosi ca obiect de studiu pentru vânători. Mulţi dintre ei nu sunt obişnuiţi să împuşte şacali şi e bine să îi identifice rapid. I-am localizat în zone precum Bălăneşti, Curtişoara, Bumbeşti-Piţic, Scoarţa, Târgu-Cărbuneşti. Nu putem să îi exterminăm. Anul acesta avem o cotă de 80 de exemplare, dar nu ştiu câţi vom reuşi să împuşcăm“, a spus Nicolae Tonca, şeful AJVPS Gorj.