9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova a primit 50 de doze de vaccin antirabic

Craiova a primit 50 de doze de vaccin antirabic

După o criză prelungită de vaccin antirabic care a afectat Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“ Craiova și implicit zecile de persoane muşcate de câini care îi trec zilnic pragul, singura unitate medicală din oraş unde pot fi imunizaţi cei cu astfel de probleme a primit în sfârşit ajutoare. Dintr-un necesar lunar de 250 de fiole de vaccin antirabic şi 15 flacoane de ser, spitalul a primit ieri zece cutii de vaccin antirabic, adică un total de 50 de doze, pe care medicii trebuie să le utilizeze cu chibzuinţă.
„Am primit zece cutii de vaccin, ser încă nu se găseşte. Însă, pentru moment nu vor mai fi probleme. Nu ne vom mai afla în situaţia disperată de până acum. Dar dozele primite trebuie să le drămuim şi să le folosim doar în cazurile în care vaccinul se justifică. Nu ştiu cât timp ne vor ajunge, o săptămână, trei săptămâni, în funcţie de situaţiile apărute, care nu pot fi prevăzute. Dar, la nevoie, putem să mai luăm câteva doze şi de la spitalul din Vâlcea. Ei au primit 50 de cutii şi ne mai pot da şi nouă“, a precizat dr. Constantin Ecobici, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Craiova.
Ecobici mai susţine că s-a ajuns în această situaţie şi pentru că producătorul francez de vaccinuri, SANOFI – PASTEUR, este asaltat cu prea multe cereri. În plus, formalităţile legate de intrarea vaccinurilor în ţară sunt greoaie. „Problema cu aceste vaccinuri este cererea prea mare, în comparaţie cu oferta. Firma franceză e pur şi simplu sufocată de solicitări şi nu poate face faţă. La noi se mai pierde ceva timp şi cu formalităţile, până când vaccinurile ajung în vamă, până se fac traducerile“, a explicat dr. Constantin Ecobici. Acesta aşteaptă se să încheie şi licitaţia organizată de spital pentru aceste vaccinuri, banii urmând să vină de la Ministerul Sănătăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS