15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFuraţi şi taxaţi de asociaţie

Furaţi şi taxaţi de asociaţie

Proprietarii din cadrul Asociaţiei nr. 3 Sărari-Siloz din Craiova se consideră de două ori înşelaţi de cei de la asociaţia de proprietari. Oamenii susţin că după ce fostul administrator angajat la asociaţie i-a păgubit cu peste un miliard de lei, actualii reprezentanţi, în loc să pună mâna să recupereze debitele, le „umflă“ facturile.
„Prin 2009 sau 2010, urmare a unor controale abilitate ale primăriei, s-a stabilit că administratoarea Cornelia Chelu a delapidat o sumă de aproximativ un miliard de lei vechi. În vederea recuperării acestei sume de la sus-numita, asociaţia nu face mai nimic, în schimb aplică tot felul de majorări la facturile locatarilor, pe motiv că are datorii faţă de furnizori. Dar asociaţia nu ar mai avea datorii dacă şi-ar recupera banii de la Chelu Cornelia, cea care i-a delapidat. Consider că asociaţia calculează în mod ilegal majorări locatarilor, fiindcă datoriile nu sunt numai ale locatarilor, ci, în mare parte, ale asociaţiei, care nu-şi recuperează suma delapidată de vechiul admininstrator.
Şi între altele fie spus, cea care a furat, Chelu Cornelia, este o «pensionară respectabilă», ce sfidează pe toată lumea prin opulenţă, ba mai mult, a răspândit zvonul că  are «destui oameni peste tot»“, ne scrie un proprietar pe [email protected].

Administratoarea „şi-a făcut de cap“

Actualii reprezentanţi ai proprietarilor confirmă în mare parte cele relatate de cititorul GdS, lucruri întâmplate cu ani în urmă la asociaţie, dar neagă faptul că acoperirea datoriilor s-ar face prin încărcarea listelor de plată. „Este o întreagă poveste cu această Cornelia Chelu. Ea a fost mult timp administratoare şi a făcut ce a vrut ea. Şi-a făcut de cap. Cu toate că a existat un cenzor şi un contabil, noi nu am găsit nici un proces-verbal de verificare. Eu eram în comitet şi trebuia să mutăm sediul asociaţiei, iar ea tot ştergea, tot făcea modificări prin registre. Atunci mi-am dat eu seama că este ceva în neregulă. Iniţial, ea a vrut să dea vina pe fostul preşedinte, dar noi am cerut o expertiză contabilă şi atunci au ieşit la iveală neregulile. Există un dosar la Poliţia economică pentru o delapidare de vreo 60.000 de lei. Ea şi-a recunoscut vina, că a luat banii, pentru că a venit şi a plătit 8.562 de lei ca fiind lipsă din casă. S-au găsit facturi neînregistrate. Verificările s-au făcut pentru perioada 2005-2010, dar am solicitat şi pentru 2000-2005. Avem dosar cu această administratoare şi la instanţă“, a declarat actualul preşedinte al asociaţiei, Marcel Cumpănaşu.
Controlul efectuat de inspectorii primăriei a dat la iveală minusuri înregistrate în activul contabil, că administratorul nu făcea toate repartizările în listele de plată, că existau spaţii al căror consum de energie termică nu era repartizat. Altă dată, în listele de plată erau repartizate în plus diferite sume, iar neregulile nu se opresc aici.

Fondul de rulment şi reparaţii, impus

Recuperarea sumelor de bani lipsă cade în sarcina organelor abilitate, poliţie, instanţă, care trebuie să urgenteze ancheta judiciară. „Nu putem să le punem locatarilor în factură aceste lipsuri, noi le distribuim facturile la întreţinere aşa cum ne vin de la furnizori. Ceea ce noi le solicităm, și am stabilit şi în Adunarea Generală, este să plătească, începând cu luna aprilie, fondul de rulment zece lei şi fondul de reparaţii cinci lei. Facturile sunt după consum, nu le percepem noi la asociaţie mai mult“, a explicat preşedintele asociației.
Proprietarii sunt de cu totul altă părere. „Factura la întreţinere este mult mai încărcată ca anul trecut. La un apartament cu două camere plăteam în perioada de vară cel mult 60 de lei. Acum am ajuns la 150 de lei. Plus că ne cer fond de reparaţii, dar nu repară nimic“, a spus un proprietar din blocul M46, scara 2.
Aceeaşi problemă o ridică şi o proprietară din blocul M51, nemulţumită de costurile ridicate la întreţinere.
„Le solicit fond de rulment şi de reparaţii pentru că de la anul vreau să izolez conductele din subsol, să închid la gunoi şi să permitem accesul pe bază de cartelă. Am mai multe în plan“, a explicat Cumpănaşu.
Din păcate, Cornelia Chelu nu a putut fi contactată pentru a răspunde acuzelor care i se aduc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS