12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePorumbul este calamitat, floarea-soarelui poate scăpa

Porumbul este calamitat, floarea-soarelui poate scăpa

Circa 80% din culturile cu porumb sunt calamitate de secetă. În unele zone există şanse mici ca boabele să se mai formeze pe ştiuleţi. Speranţe mai mari sunt la floarea-soarelui, care este calamitată doar în proporţie de 30%.

Ploaia care a căzut ieri ajută legumele, florile din grădini, dar nu mai poate face minuni în cazul culturilor mari, cum ar fi cea de porumb. „Nu a plouat peste tot în judeţ. În zonele Albeşti şi Podari, precipitaţiile au fost de 0,5-1 litru pe metrul pătrat. În zonele Scaeşti, Breasta nu a plouat deloc. Şi unde au căzut 0,5 litri, ce poate să mai facă această cantitate pentru ca porumbul să îşi revină? Pentru unele culturi este prea târziu, pentru altele încă există speranţe să se facă producţie, mai ales dacă mai plouă zilele viitoare. Porumbul este calamitat în mare parte, dar în unele zone mai sunt şanse să se formeze boabele pe ştiuleţi. Este prea devreme să ne pronunţăm acum“, a declarat, pentru GdS, directorul Direcţiei pentru Agricultură Dolj, Cristian Costea. 80% din cultura de porumb din Dolj este distrusă din cauza secetei şi 30% din suprafeţele cultivate cu floarea-soarelui sunt calamitate din aceeaşi cauză, informează Direcţia pentru Agricultură Dolj. În Dolj, au fost înfiinţate în primăvara acestui an 118.000 de hectare de porumb şi 56.000 de hectare sunt cultivate cu floarea-soarelui.
În comunele din apropierea Craiovei, porumbul a început să se usuce, în special frunzele din partea de jos. Agricultorii spun că, în lipsa irigaţiilor şi a precipitaţiilor, porumbul nu a avut cum să se dezvolte, formarea boabelor fiind afectată. Pe lângă lipsa apei din sol, culturile de toamnă au fost afectate şi de temperaturile excesive din această vară.
Directorul Costea susţine că, dacă în perioada imediat următoare precipitaţiile vor fi mai abundente şi pe arii mai extinse, atunci ar creşte şansele ca producţia de floarea-soarelui să fie una cât de cât acceptabilă pentru anul acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS