12.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBogaţii planetei îşi ţin banii în paradisurile fiscale

Bogaţii planetei îşi ţin banii în paradisurile fiscale

Cei mai bogați oameni ai lumii dețineau la sfârșitul anului 2010 cel puțin 21.000 de miliarde de dolari în paradisurile fiscale, conform unui studiu realizat de Tax Justice Network, citat de BBC. Această sumă echivalează cu dimensiunea economiilor Statelor Unite ale Americii și Japoniei la un loc.
Studiul, intitulat The Price of Offshore Revisited, a fost realizat de James Henry, fost economist-șef la compania de consultanță McKinsey. Potrivit acestuia, valoarea de 21.000 de miliarde de dolari este una minimă, iar suma ar putea fi de 32.000 de miliarde de dolari. James a utilizat date de la Banca Reglementelor Internaționale, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și, respectiv, guverne naționale.  
Studiul său acoperă doar averea financiară depusă în bănci și conturi de investiții, și nu alte active, cum ar fi proprietățile și iahturile.  
Raportul survine pe fondul creșterii îngrijorării publice și politice privind evaziunea fiscală. Unele autorități, inclusiv în Germania, au plătit chiar pentru a obține informații furate de la bănci cu privire la presupuși evazioniști fiscali.
„Veniturile fiscale pierdute vizate de estimările noastre sunt imense. Sunt suficient de mari pentru a face o diferență semnificativă în finanțele multor țări“, a precizat Henry.  
Totuși, „privind din alt unghi, acest studiu este cu adevărat o veste bună. Lumea tocmai a localizat o cantitate imensă de bogăție financiară care poate fi chemată să contribuie la rezolvarea unora dintre cele mai presante probleme globale ale noastre“, a adăugat acesta.
Raportul subliniază impactul banilor din paradisurile fiscale asupra bilanțurilor a 139 de țări emergente, plasați dincolo de raza de acțiune a autorităților fiscale locale. James Henry estimează că, începând cu anii 1970, cei mai bogați cetățeni din aceste 139 de țări au adunat între 7.300-9.300 de miliarde de dolari în „avere off-shore neînregistrată“, până în 2010.
Averea privată deținută off-shore reprezintă „o gaură neagră uriașă în economia mondială“, a afirmat Henry.
Alte concluzii ale raportului realizat de Henry: la sfârșitul anului 2010, 50 de bănci private importante au gestionat colectiv peste 12.100 de miliarde de dolari în active transfrontaliere investite pentru clienții privați;
Cele trei bănci private care gestionează cea mai mare parte din activele off-shore sunt UBS, Credit Suisse și Goldman Sachs;
La nivel global, cel puțin 100.000 de persoane dețin, ca avere off-shore, în jur de 9.800 de miliarde de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS