19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateHotărârile Parlamentului care vizează autonomia Legislativului nu vor mai putea fi atacate la CCR

Hotărârile Parlamentului care vizează autonomia Legislativului nu vor mai putea fi atacate la CCR

Hotărârile şi deciziile pe care le ia Parlamentul şi care vizează autonomia Legislativului nu vor mai putea fi supuse controlului CCR, au decis azi deputaţii jurişti. Potrivit Agerpres.ro, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat azi Legea de aprobare a modificării OUG de funcţionare şi organizare a CCR care prevede că pot fi supuse controlului CCR doar acele hotărâri ale Parlamentului care încalcă norme sau principii constituţionale. Excepţie fac hotărârile care vizează autonomia Parlamentului.
„Am considerat că Parlamentul nu poate fi o anexă a CCR şi autonomia Parlamentului trebuie respectată şi într-o lege care vizează CCR. Tot ce înseamnă hotărâri şi decizii pe care le ia Parlamentul, mai puţin cele care vizează autonomia internă şi cele cu caracter individual, sunt fie supuse CCR în total acord cu ultima hotărâre a CCR. Nu există o lege care să definească autonomia Parlamentului, dar sunt acele hotărâri care vizează reglementări la diverse instituţii sau reglementări, hotărâri care vizează numiri în anumite funcţii acestea ţin de autonomia internă a Parlamentului şi astfel de hotărâri nu trebuie să fis supuse controlului CCR”, a declarat vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.
Potrivit acestuia, prin modificarea efectuată s-a stabilit că tot ceea ce înseamnă autonomie internă a Parlamentului să nu fie sub controlul de constituţionalitate a CCR.
Florin Iordache a afirmat că înlocuirile de preşedinţi ale camerelor Parlamentului sunt supuse doar controlului legislativului, întrucât acesta este suveran.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS