13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024

Accidente de weekend

Printre cauze: alcoolul, lipsa permisului, căruţele pe drumurile naţionale şi nepriceperea şoferilor de „bulgăroaice“

Mai multe accidente s-au produs pe şoselele doljene în weekendul trecut. Unele au avut drept cauză neatenţia sau lipsa de experienţă în conducerea unui autovehicul, în timp ce altele au fost provocate de conducerea sub influenţa alcoolului.

Scuterist cu alcoolemie de 1,43 mg/l

Şirul accidentelor a început vineri seară. Ionel Buşe, de 18 ani, din Butoieşti – Mehedinţi, aflat la volanul unei Dacii Solenza cu numărul de înmatriculare MH-02-FLP, proprietatea consăteanului său Mihai-Adelin Filipescu, se deplasa către Strehaia. La ora 19.35, la marginea oraşului Filiaşi, pe DE 70, aproape de limita cu judeţul Mehedinţi, el s-a angajat fără să se asigure în depăşirea autocamionului DJ-08-SYR, proprietatea lui Tonel Ianoşi din Braloştiţa, dar condus de Vergil Stana, de 33 de ani, din aceeaşi localitate. Camionul tocmai vira la stânga, pe un drum lateral, aşa că Solenza s-a lovit violent de roţile acestuia, apoi s-a răsturnat către stânga, în afara carosabilului. În urma accidentului, s-au ales cu răni uşoare şoferul autoturismului, dar şi însoţitoarea acestuia – Ana Maria Găman, de 18 ani, din Butoieşti, aflată pe scaunul din dreapta al Solenzei.
În aceeaşi seară, la ora 22.00, s-a produs alt accident, tot la marginea Filiaşiului, dar pe DN 6. Victor Prîgnă, de 53 de ani, din Filiaşi, se deplasa cu motoscuterul personal către Ţânţăreni. Din cauza stării avansate de ebrietate, după cum aveau să constate ulterior poliţiştii, bărbatul a pierdut controlul asupra vehiculului şi s-a răsturnat în afara carosabilului, pe partea stângă a drumului. A avut chiar noroc, pentru că s-a ales doar cu răni uşoare, deşi nu purta casca de protecţie. Testându-l pe rănit cu aparatul etilotest, poliţiştii au constatat că prezenta o alcoolemie foarte ridicată, de 1,43 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care i-au întocmit dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului.

Căruţa, bat-o vina!

Tot vineri s-a produs un eveniment rutier în comuna Lipovu. În jurul orei 18.15, Gabi Ruşeţ, de 34 de ani, din localitate, se deplasa cu o căruţă pe uliţele localităţii. Ajungând la intersecţia cu DJ 561F, nu a respectat semnificaţia indicatorului STOP, ieşind pe carosabil chiar în momentul în care venea pe drumul principal Virgil Gabriel Şania, de 23 de ani, din localitate, care se deplasa pe un moped Yamaha neînregistrat. Mopedul s-a lovit de căruţă, iar conducătorul lui – care nu purta cască de protecţie – a fost rănit uşor.
Încă un moped a fost implicat într-un alt accident, care s-a petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 00.35, în satul Sărata al comunei Călăraşi. Alexandru Florin T., de 17 ani, în timp ce se deplasa cu mopedul său, care nu era înregistrat, pe strada Charles de Bretagne a pierdut controlul asupra vehiculului pe două roţi din cauza neatenţiei şi a vitezei, părăsind partea carosabilă şi intrând în şanţul din stânga drumului, de unde a fost proiectat într-un gard de ciment. Tânărul, care nu purta cască de protecţie, a fost grav rănit, fiind transportat în comă de gradul II la Spitalul de Urgenţă Craiova, pentru a primi îngrijirile medicale necesare.
Cam pe la aceeaşi oră, dar pe strada Deleni din oraşul Segarcea, Gheorghe Tudor, de 43 de ani, din Craiova, aflat la volanul unui Fiat Panda, a adormit la volan şi a intrat cu maşina într-un copac de la marginea drumului. În urma impactului, soţia şoferului – Ileana Narcisa Tudor, de 37 de ani, şi fiica lor, Aida, de patru ani, au fost rănite uşor, ajutându-le poate şi faptul că purtau centurile de siguranţă.
Neputinţa poliţiştilor în eliminarea căruţelor de pe drumurile naţionale a dus la alt accident, care s-a produs sâmbătă seară, la ora 21.45, pe DN 55, în apropierea comunei Rojişte. Costel Dogaru, de 43 de ani, din Bratovoieşti, care se deplasa la volanul unui Daewoo Cielo cu numărul de înmatriculare DJ-06-XYC dinspre Craiova către Bechet, a intrat în coliziune cu o căruţă staţionată pe partea carosabilă, condusă de Cornel Durac, de 52 de ani, din satul Comoşteni, comuna Gângiova, judeţul Dolj. În urma accidentului, a fost rănită uşor Rubina Curte, de 40 de ani, aflată în vehiculul cu tracţiune animală. În urma testării cu aparatul etilotest, a reieşit că şoferul maşinii nu consumase alcool, însă căruţaşul prezenta o alcoolemie de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Accidente cu „bulgăroaice“

În aceeaşi seară, la ora 23.45, în comuna Vârvoru de Jos, satul Gabru, Mihăiţă Nicolici, de 22 de ani, din localitate, a ieşit la plimbare pe DC 109 la volanul unui BMW 320 înmatriculat în Bulgaria. Din cauza vitezei, dar şi a lipsei de îndemânare – conducătorul auto neposedând permis de conducere -, tânărul a pierdut controlul maşinii într-o curbă la dreapta şi s-a răsturnat în şanţul de la marginea drumului. În urma accidentului a fost rănit Florin Adrian Avram, de 23 de ani, din localitate. Conducătorul auto a fugit imediat de la locul accidentului, fiind depistat de poliţişti la domiciliu. Oamenii legii şi-au dat seama de ce plecase, în momentul în care l-au testat cu etilotestul: Nicolici prezenta o alcoolemie de 0,46mg/l alcool pur în aerul expirat.
La miezul nopţii de sâmbătă spre duminică s-a mai produs un accident la intersecţia DE 79 cu DJ 606F. Dragoş Mihai Enculescu, de 24 de ani, din Craiova, care se deplasa dinspre Filiaşi către Craiova la volanul unui Opel cu numere de Bulgaria, a intrat în coliziune cu alt… Opel înmatriculat în Bulgaria şi condus de Marius Burduşel, de 28 de ani, din Braloştiţa, care nu-i acordase prioritate de trecere. În urma coliziunii, Enculescu a fost rănit uşor.
În aceeaşi noapte, pe strada 22 Decembrie 1989 din Craiova, s-a produs un eveniment rutier, soldat din fericire fără victime, doar cu pagube materiale. Florinel Petrişor Vătui, de 41 de ani, din municipiu, aflat la volanul unui Opel Astra înmatriculat în Bulgaria, a intrat în coliziune cu un Peugeot proprietatea SC Colliseum, condus de Marius Costinel Tudor, din Ţuglui – Dolj. Cauza accidentului a fost, potrivit poliţiştilor, consumul de băuturi alcoolice, oamenii legii stabilind că Vătui prezenta o alcoolemie de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS