29.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraian Băsescu către USL: Ceea ce faceţi de două săptămâni reprezintă o puternică zdruncinare a statului de drept

Traian Băsescu către USL: Ceea ce faceţi de două săptămâni reprezintă o puternică zdruncinare a statului de drept

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat azi Uniunea Social Liberală, de la tribuna Parlamentului, că procedează la o puternică zdruncinare a statului de drept, cu scopul principal de a subordona justiţia „pentru a-şi apăra penalii”, informează agerpres.ro.

Totodată, preşedintele a susţinut că USL desfăşoară o „revoluţie violentă” din punct de vedere legislativ.
„Cel mai important lucru este stabilitatea ţării şi reputaţia ţării. Ceea ce faceţi de două săptămâni nu reprezintă nimic altceva decât o puternică zdruncinare a statului de drept spre a-l pune la dispoziţia USL. Eu cred că este o greşeală şi ceea ce aţi făcut va avea consecinţe pe termen lung. Nu vreau să intru în detalii, dar vă asigur că ori nu aveţi o evaluare corectă asupra a ceea ce faceţi ori o aveţi şi nu vă pasă, pentru că este mai important pentru dvs să puneţi mâna pe toate pârghiile puterii, inclusiv pe justiţie, pentru a vă apăra eventual penalii. Vine rândul dlui Voiculescu, dacă am înţeles bine din presă. (…) Nu ştiu dacă veţi reuşi să o faceţi în continuare”, a spus şeful statului.
În opinia acestuia, USL vrea să pună sub control justiţia.
„Părerea mea este că obiectivul principal pe care îl aveţi este să puneţi sub control justiţia. De asemenea, refuzaţi să duceţi la îndeplinire rezultatul referendumului din 2009 prin care trebuia revizuită Constituţia şi să ajungem la 300 de parlamentari şi la parlament unicameral, iar crearea acestei revoluţii violente din punct de vedere legislativ credeţi dvs că acoperă acest deficit de responsabilitate faţă de poporul pe care pretindeţi că prin acţiunea de astăzi îl reprezentaţi”, a afirmat preşedintele de la tribuna Parlamentului.
El a răspuns acuzaţiei din propunerea de suspendare a sa din funcţie privind nerespectarea deciziilor CCR.
„Domnilor, minciuna trebuie să fie şi ea în nişte limite acceptabile. Ca să nu fie minciună această afirmaţie a dvs ar fi posibil să fie probată dacă îmi daţi un singur exemplu când eu nu am respectat deciziile Curţii Constituţionale. Poate că am făcut greşeala să le comentez, dar să nu le respect, asta niciodată. Probabil că acest punct a fost scris pentru a acoperi sfidarea pe care însuşi premierul a făcut-o legat de decizia CCR prin care i se spunea că nu el poate reprezenta statul român în Consiliul European”, a afirmat preşedintele.
Traian Băsescu a răspuns şi unei alte acuzaţii din propunerea de suspendare din funcţie. „Mă acuzaţi că am dat o informaţie corectă care venea de la Statistică şi era legată de numărul de salariaţi în raport cu numărul de pensionari. La acea vreme, erau 4,1 milioane de salariaţi şi 4,9 milioane de pensionari, iar semnalul public pe care eu l-am tras a fost legat de faptul că niciodată la nivelul CAS-ului de astăzi şi de la acea vreme nu vom putea avea un fond de pensii echilibrat, ceea ce este confirmat şi astăzi. Astăzi, dacă priviţi în buget, constataţi că deficitul fondului de pensii este de 3,6 miliarde de euro, iar acest lucru nu poate fi compensat decât dacă mărim numărul de salariaţi prin investiţii”, a arătat şeful statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS