16.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEtnobotaniştii lui Coco, reţinuţi

Etnobotaniştii lui Coco, reţinuţi

http:http://www.youtube.com/watch?v=S7IGXsF76Zo

Procurorii DIICOT au dispus reţinerea a nouă persoane dintre cele 14 ridicate marţi de ofiţerii antidrog ai BCCO Craiova, în urma unei acţiuni care a vizat destructurarea unei grupări care se ocupa cu comercializarea de produse etnobotanice în Bănie

Potrivit anchetatorilor, acţiunea de marţi a fost organizată după ce mai mulţi tineri care au consumat produse cu efecte psihoactive au ajuns la Spitalul de Urgenţă Craiova pentru a primi îngrijiri medicale.
După ce au supravegheat mai mult timp grupul de distribuitori de etnobotanice, marţi, ofiţerii BCCO Craiova, coordonaţi de un procuror al DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova, au prins în flagrant cinci persoane care au ridicat un colet ce conţinea 700 de grame de produse etnobotanice. După organizarea flagrantului, ofiţerii antidrog, însoţiţi de poliţişti ai IPJ Dolj şi luptători de la Operaţiuni Speciale, au descins la locuinţele membrilor grupului de vânzători de substanţe cu efect psihoactiv. Printre cei vizaţi de oamenii legii s-au aflat şi Alexandru Cosmin Pârvu, zis Coco, şi Sorin Pârvu, zis Soare, fiii lui Mihai Pârvu (Caiac), iar poliţiştii au descins şi într-un imobil de pe strada Câmpia Islaz, cunoscut drept punct de aprovizionare pentru consumatorii de etnobotanice. În total au fost găsite şi ridicate aproximativ 1.200 de grame de substanţe etnobotanice şi peste 250 de ţigarete umplute cu astfel de substanţe.
După percheziţii, anchetatorii au ridicat şi dus la audieri 14 persoane, dintre care nouă au primit ordonanţe de reţinere, aceştia fiind Andrei Dincă, de 18 ani, Dragoş Dorobanţu, zis Pif, de 24 de ani, Radu Mîrşan, zis Duki, de 23 de ani, Cristian Dumitru, zis Dinamo, de 22 de ani, Ştefăniţă Marta, zis Oaie, de 20 de ani, Mădălin Curteanu, zis Hazard, de 25 de ani, Cosmin Pârvu, de 24 de ani, Ionuţ Cioroianu, de 20 de ani, şi Adrian Caitanovici, de 21 de ani. Toţi au fost duşi în arestul IPJ Dolj şi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Vânzătorii au adunat sute de mii de euro, consumatorii au ajuns la spital

În urma cercetărilor făcute până în prezent, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional au vândut substanţe cu efecte psihoactive în Craiova, obţinând venituri ilicite de câteva sute de mii de euro. Toţi cei nouă craioveni sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi deţinere neautorizată de produse cu efecte psihoactive.
Potrivit legii, fapta persoanei neautorizate care efectuează operaţiuni cu astfel de produse, ştiind că acestea pot avea efecte psihoactive, se pedepseşte cu închisoare de la doi la opt ani. Dacă operaţiunile cu substanţe etnobotanice au dus la vătămarea uneia sau mai multor persoane care au nevoie de cel mult 60 de zile de îngrijiri medicale, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani. Când cei care au consumat astfel de produse au nevoie de peste 60 de zile de îngrijiri medicale, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani, iar dacă un consumator de etnobotanice moare, pedeapsa poate ajunge până la 20 de ani de puşcărie.
Medicii Spitalului de Urgenţă Craiova au precizat că, în ultimele două luni, au avut cinci pacienţi care au afirmat că au consumat substanţe etnobotanice. În luna mai, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) s-au prezentat trei tineri, două fete şi un băiat, doi afirmând că se simt rău după ce au consumat substanţe etnobotanice, iar o tânără că a consumat substanţe necunoscute. În luna iunie, alţi patru tineri au trecut pragul UPU, trei dintre ei susţinând că au consumat etnobotanice. Un tânăr de 19 ani care prezenta şi un sindrom depresiv, cel mai probabil pe fondul consumului de substanţe cu efect psihoactiv, a fost internat la Clinica de Psihiatrie.
Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Urgenţă Craiova, în astfel de cazuri se dispune efectuarea de teste care pun în evidenţă substanţele consumate, iar dacă rezultatul indică droguri ori substanţe cu efect psihoactiv, medicii anunţă poliţiştii.

Trei cercetaţi în alt dosar

Ieri-dimineaţă, poliţiştii doljeni au făcut alte zece percheziţii în Craiova, fiind vizaţi mai mulţi suspecţi de comiterea unor infracţiuni cu violenţă. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, printre suspecţi se află şi Curteanu, Dumitru şi Caitanovici, care au fost reţinuţi însă de procurorii DIICOT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS