15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlocuri operatorii cu prioritate la reabilitare

Blocuri operatorii cu prioritate la reabilitare

Din 26 de săli de operaţie care vor fi modernizate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, şase sunt pe lista de priorităţi

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova vor demara zilele viitoare lucrările de reabilitare a 26 de săli de operaţie, în cadrul unui proiect în valoare de aproape 1,13 milioane de lei derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj. Pentru a nu perturba activitatea unităţii medicale, şi aşa afectată de lucrările de modernizare a Ambulatoriului de specialitate începute în luna mai, conducerea spitalului susţine că la blocurile operatorii se va lucra etapizat, iar bolnavii nu vor avea de suferit.
„O să ne ocupăm de mâine (astăzi – n.r.) de organizarea activităţii pentru a avea continuitate în serviciile oferite. Punerea la dispoziţie a frontului de lucru se va face cu eliberarea spaţiului în care se fac lucrările, în aşa fel încât blocurile operatorii disponibile să asigure tratarea tuturor bolnavilor, atât a celor care vin în regim de urgenţă, cât şi a celor cronici, pentru a nu perturba activitatea spitalului“, a precizat managerul SJU Craiova, conf. dr. Florin Petrescu.
Acesta a mai menţionat că se ştie deja care dintre sălile de operaţie vor intra cu prioritate în reabilitare, este vorba de cele de la etajele 4 (ORL), 7 (ginecologie, urologie, chirurgie II) şi 9 (ORL copii, chirurgie şi ortopedie pediatrică), iar pentru a nu exista probleme se va folosi şi blocul operator din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a spitalului. „Se vor forma loturi de lucru la mai multe etaje. Pentru chirurgie se va putea folosi şi sala de operaţie de la urgenţă, unde se poate organiza o activitate în trei ture. Pentru ORL este sală de operaţie şi la etajul 5, iar activitatea se poate desfăşura şi acolo până se termină renovarea de la etajul 4. Se vor găsi soluţii“, a mai spus dr. Florin Petrescu, care susţine că sala de la UPU se va folosi de acum înainte în permanenţă şi va prelua, pe rând, activitatea fiecărui bloc operator care intră în renovare.

Modernizarea lifturilor mai aşteaptă

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova a mai primit de la CJ Dolj şi aproape 2,6 milioane de lei pentru modernizarea a nouă lifturi, unitatea medicală fiind cea care trebuia să se ocupe de organizarea licitaţiei. Lucrurile merg însă greoi, iar reabilitarea ascensoarelor uzate va mai întârzia.
„La partea cu lifturile sunt nişte probleme, pentru că a fost nevoie şi de o expertiză tehnică, din cauza vechimii clădirii. Spitalul este de prin ‘70, iar de la acea dată şi până acum s-au tot modificat normele de siguranţă. În prezent, structura spitalului nu permite lifturi cu o capacitate de 1.500 kg, aşa cum este acum în norme, ci de până la 1.000 kg. Oricum, este un lucru bun, pentru că lifturile vechi aveau o capacitate de 500 kg“, a explicat managerul SJU Craiova. „Acum am terminat cu partea de expertiză şi vom trece la etapa de proiectare, pentru care se va organiza licitaţie. Abia după aceea va urma execuţia propriu-zisă a lucrării. E doar o problemă de timp“, a mai spus dr. Florin Petrescu.
Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS