11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVoiculescu, beneficiar al trecerii Monitorului Oficial la guvern

Voiculescu, beneficiar al trecerii Monitorului Oficial la guvern

Hotărârea Senatului prin care constată încetarea calității de senator a lui Dan Voiculescu (foto) este unul dintre primele acte oficiale apărute joi, 28 iunie, în Monitorul Oficial, la câteva ore după ce guvernul Ponta anunțase că va trece instituția în subordinea sa. Vineri, 29 iunie, Voiculescu a avut termen la Înalta Curte în procesul în care este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare şi dosarul a fost retrimis la Tribunalul Bucureşti.
Reînceperea judecării la o altă instanță, plus un eventual recurs ulterior fac posibilă prescrierea faptelor, în timp ce Înalta Curte ajunsese într-un stadiu avansat, pronunțarea fiind posibilă la un termen apropiat.
Dacă hotărârea Senatului de constatare a demisiei lui Voiculescu nu ar fi fost publicată în Monitorul Oficial până la termenul de vineri, acesta nu ar fi avut temeiul legal pentru a cere judecătorilor mutarea dosarului său la o instanță inferioară.
Reamintim că dosarul lui Voiculescu de la Înalta Curte se apropie de final, sentința putând fi pronunțată în curând. Prin demisia din Senat, Dan Voiculescu își pierde calitatea de parlamentar și nu mai poate fi judecat la Înalta Curte – instanță la care e acum dosarul, ci de o instanță inferioară, scrie Dan Tapalagă pe contul său de Facebook.
Surse judiciare au precizat pentru HotNews.ro că mutarea dosarului la o instanță inferioară ar reprezenta o tergiversare a procesului și ar însemna noi termene acordate în dosar, chiar dacă acesta s-ar relua din același punct de unde ar fi lăsat de la Curtea Supremă.
Luni, 25 iunie – ziua în care Dan Voiculescu și-a anunțat demisia din Senat – purtătorul de cuvânt al ÎCCJ, judecătoarea Georgeta Barbălată, a declarat pentru HotNews.ro că trebuie să se stabilească dacă această calitate de parlamentar (a lui Dan Voiculescu – n.r.) este cea care a tras competența în fond a Înaltei Curți în cazul dosarului ICA-Voiculescu. Rămâne ca instanța să se pronunțe la următorul termen asupra acestui fapt și să decidă dacă dosarul va fi trimis la o altă instanță abilitată să judece cauza. Dacă dosarul va fi trimis la altă instanță, acesta nu va fi rejudecat de la zero, ci instanța continuă ceea ce s-a făcut până în acest punct“, a precizat pentru HotNews.ro judecătoarea Georgeta Barbălată.
HotNews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS