28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVot dublu, sancţionat cu puşcărie

Vot dublu, sancţionat cu puşcărie

Un doljean e nevoit să facă doi ani şi zece luni de închisoare pentru că a votat de două ori

În cadrul unei acţiuni organizate la nivel naţional, reprezentanţii poliţiei şi jandarmeriei doljene au desfăşurat în ultimele săptămâni o amplă campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la sancţiunile prevăzute de lege în cazul votului ilegal şi al mitei electorale. Oamenii legii au mers în mai multe localităţi din judeţ, inclusiv la bâlciuri şi serbări câmpeneşti, împărţind pliante şi discutând cu cetăţenii, pentru a le explica faptul că riscă să ajungă în spatele gratiilor dacă dau sau primesc şpagă electorală ori dacă votează de mai multe ori.
Sancţiunile pentru astfel de fapte sunt clar prevăzute în art. 109 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care menţionează:
„(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Pedeapsa prevăzută la alin. (1) se aplică şi persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua alegerilor.
(3) Tentativa se pedepseşte“.
Potrivit acestui text de lege, riscă să facă puşcărie nu doar cei care oferă şpăgi electorale – şi aici e vorba atât de găleţi, umbrele, cizme, pelerine, dar şi de alimente, ba chiar de banalul gest de a face cuiva cinste cu mici şi bere -, ci şi alegătorii care primesc astfel de bunuri.

Aviz amatorilor…

Campania de informare şi conştientizare derulată de poliţişti şi jandarmi sub titlul „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!“ nu reprezintă doar vorbe goale. Există cazuri concrete de oameni care au ajuns să facă închisoare pentru că au votat de mai multe ori. Cel mai cunoscut caz este al doljeanului Ionuţ Valentin Iacob, de 28 de ani, care trebuie să stea în spatele gratiilor doi ani şi zece luni pentru că a votat de două ori!
Iacob avea domiciliul în comuna Daneţi, sat Brabeţi, judeţul Dolj, însă deţinea o casă şi în comuna Dobreşti, unde îşi luase viză de flotant. Pe 7 iunie 2009, cu ocazia alegerilor pentru desemnarea membrilor în Parlamentul European, el s-a dus mai întâi şi a votat la secţia de votare din Daneţi, unde figura pe lista electorală permanentă, apoi a mers să voteze şi la Dobreşti, unde a fost trecut pe lista electorală suplimentară.
Pus în faţa ambelor liste, pe care figurau semnăturile sale, Iacob şi-a recunoscut fapta. El a fost trimis în judecată pentru vot multiplu, magistraţii de la Judecătoria Craiova considerând că fapta sa e minoră şi poate fi sancţionată doar cu o amendă administrativă. Procurorii au făcut însă recurs, care a primit câştig de cauză la Curtea de Apel Craiova pe 22 februarie 2012. Instanţa a considerat că inculpatul, recidivist fiind, merită patru luni de închisoare cu executare pentru vot multiplu. Anterior, însă, fusese condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru violare de domiciliu şi furt calificat. Instanţa a revocat suspendarea pedepsei, astfel că Ionuţ Valentin Iacob a ajuns să execute cele două pedepse cumulate.
„Pe 23 februarie 2012, Judecătoria Craiova – care este instanţa de executare – a emis pe numele lui un mandat de executare a pedepsei închisorii, fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de doi ani şi zece luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de vot multiplu“, a precizat agent principal Amelia Căprărin, din cadrul Biroului de presă al IPJ Dolj.
Imediat după emiterea mandatului, poliţiştii l-au căutat acasă pe condamnat, dar nu l-au găsit. Oamenii legii însă n-au renunţat. După vreo zece zile i-au dat de urmă, iar pe 6 martie l-au şi ridicat, ducându-l mai întâi în arestul poliţiei doljene, de unde a fost apoi transferat la Penitenciarul Craiova.
Aşadar, aviz amatorilor din comune precum Gherceşti, Perişor şi multe altele, unde sute de persoane şi-au stabilit reşedinţa pentru a putea vota acolo pentru unul sau altul dintre candidaţi. Dacă au de gând să voteze atât în localitatea de reşedinţă, cât şi în cea de domiciliu, să se gândească la ce înseamnă pentru ei doi ani şi zece luni…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS