20.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine ascunde adevărul: pacientul sau medicii?

Cine ascunde adevărul: pacientul sau medicii?

Un doljean a fost investigat de două ori în interval de două zile la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. Prima dată, radiografiile nu au arătat prezenţa vreunei leziuni, aşa că pacientul a fost trimis acasă. Revenit la spital, la a doua radiografie s-a constatat că bărbatul are patru coaste rupte.   

Un bătrân de 78 de ani din comuna doljeană Vârtop, Dumitru Ciuciulete, a ajuns sâmbătă cu o ambulanţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, după ce a fost victima unui accident rutier. Investigaţiile făcute prin Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) nu au scos în evidenţă nici o leziune, conform spuselor medicilor, motiv pentru care bătrânul a fost trimis acasă. Două zile mai târziu, acesta a revenit însă la spital cu dureri, iar în urma controlului s-a constatat că Dumitru Ciuciulete avea patru coaste rupte, fiind internat imediat la Clinica de Chirurgie Toracică din cadrul SJU.
Familia bătrânului acuză acum doctorii de incompetenţă, pentru că la prima radiografie nu au stabilit corect diagnosticul şi au trimis pacientul acasă, deşi avea costele rupte. Fiica acestuia, Constanţa Lupu, a depus marţi şi o plângere la Colegiul Medicilor Dolj, pentru modul cum a fost tratat tatăl său, cazul fiind preluat de Comisia de jurisdicţie, etică şi deontologie profesională a Colegiului. „Am primit o sesizare de la familia pacientului şi am început verificările. Am solicitat deja spitalului toate documentele medicale din acest caz“, a precizat ieri dr. George Beţiu, secretarul Colegiului Medicilor Dolj.
De pe patul de spital, de unde nu se poate ridica singur din cauza leziunilor, Dumitru Ciuciulete a povestit ieri la prânz cum s-au petrecut lucrurile. „Mă duceam la moară la Pleniţa. Eram în căruţă şi ne-a lovit o maşină. Am fost adus la spitalul din Craiova cu salvarea, dar după ce mi-au făcut radiografiile mi-au spus că nu am nimic şi că pot să plec acasă. Luni m-am întors la spital, pentru că aveam dureri, şi după ce m-au pus iar la raze au văzut că am patru coaste rupte“, a spus bătrânul, internat cu diagnosticul fracturi costale C6, C7, C8 şi C9, pe partea stângă, fără complicaţii neuro-pulmonare, şi plagă contuză la cotul drept.
Spitalul se disculpă

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova susţine că bătrânul nu avea nimic când a fost trimis acasă. „Pacientul s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe în data de 2 iunie, afirmând că a fost victima unui accident rutier. A fost investigat complet, adică radiologic, biologic, ecografic, iar din radiografiile efectuate pe coloana vertebrală cervicală şi din radiografiile toracice nu se vizualizau leziuni osoase posttraumatice. Pacientul era conştient, stabil hemodinamic şi respirator, şi a fost externat în cursul aceleiaşi zile. Dacă ar fi avut ceva, ar fi fost măcar semne indirecte. În dimineaţa de 4 iunie, pacientul s-a prezentat din nou la Urgenţă, susţinând că are ameţeală, dureri de cap, greaţă, vărsături şi dureri toracice, motiv pentru care a fost din nou investigat radiologic. S-a efectuat radiografia toracică, pe care s-au vizualizat fracturi costale pe partea stângă, la nivelul hemitoracelui, pacientul fiind internat în Clinica de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă“, a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Cristina Geormăneanu. Aceasta a menţionat că este posibil ca bătrânul să fi suferit un alt traumatism după ce a plecat din spital, aducând ca argument primele radiografii „verificate încă o dată de doctorii specialişti şi de radiologi“, excluzând astfel varianta unei erori medicale. „Saturaţia de oxigen a sângelui trecută în foaia de observaţie întocmită la prima prezentare în UPU nu indica în nici un fel diagnosticul pus două zile mai târziu“, a adăugat dr. Cristina Geormăneanu.
Întrebat încă o dată cum s-au petrecut lucrurile, Dumitru Ciuciulete nu a mai dorit să vorbească, susţinând că a fost sfătuit de fiica lui să nu mai dea nici un fel de declaraţii, pentru a nu înrăutăţi situaţia. Astfel că modul cum s-a ajuns la această situaţie rămâne un mister. La fel şi răspunsul la întrebarea „Cine ascunde adevărul, pacientul sau medicii?“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS