5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePovestea milionului pentru asfaltări

Povestea milionului pentru asfaltări

Municipalitatea craioveană are şanse să-şi recupereze milionul de dolari destinat reparaţiilor de drumuri, bani pe care i-a primit de la guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, dar i-au fost luaţi de guvernul lui Victor Ponta

Povestea milionului de dolari are începutul în primele zile ale lunii aprilie, când cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a aprobat o hotărâre de guvern prin care aloca primăriilor fonduri totale de 648 de milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia guvernului. Prin acest act normativ – HG nr. 255/03.04.2012 – municipiului Craiova îi era acordată suma de 3,5 milioane de lei (35 de miliarde de lei vechi), „pentru plata unor arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital, precum şi pentru cofinanţarea unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile“, după cum se menţionează în actul normativ. Craiova nu avea însă restanţe la proiectele finanţate din fonduri europene, aşa că Biroul Administrare şi Întreţinere Drumuri din cadrul municipalităţii a solicitat alocarea acestor bani la capitolul Reparaţii străzi. Primarul Antonie Solomon a avizat această propunere şi a transmis-o mai departe consilierilor locali, convocându-i totodată în şedinţă extraordinară în data de 13 aprilie.

Două şedinţe, nici un rezultat

Numai că această şedinţă nu s-a mai ţinut din motive politice. Supăraţi că primarul n-a catadicsit să vină în faţa lor, consilierii PSD şi PNL s-au ridicat şi au părăsit sala, apoi au plecat şi cei de la UNPR. În sală au rămas doar consilierii PDL, nouă la număr, insuficienţi pentru ca şedinţa să se poată desfăşura.
Pe 26 aprilie, în următoarea şedinţă a consiliului local, proiectul de rectificare bugetară prin care urma să fie primiţi banii de la guvern a fost din nou adus în discuţie. Însă, cu opt voturi pentru (PDL), opt împotrivă (PSD) şi opt abţineri (UNPR şi PNL), consilierii n-au aprobat introducerea sa pe ordinea de zi. Această ciudată alianţă între PSD, PNL şi UNPR avea de fapt scopul de a nu-i da posibilitatea pedelistului Mărinică Dincă să propună, în cadrul aceluiaşi proiect, o rectificare bugetară privind acordarea unui ajutor de 1.000 de euro pentru fiecare naştere. Efectul colateral s-a văzut câteva zile mai târziu, când guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost răsturnat în urma unei moţiuni de cenzură. Noul guvern, cel al lui Victor Ponta, a dat imediat o ordonanţă de urgenţă prin care retrăgea din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul guvern din Fondul de rezervă bugetară şi încă necheltuiţi.

Bani pentru datorii

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a decis însă că ordonanţa lui Ponta privind retragerea banilor de la primării este în parte neconstituţională, ea aplicându-se numai în cazul sumelor alocate de guvern, dar „neutilizate de către unităţile administrativ-teritoriale care nu au înregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital şi nu au avut în derulare cofinanţări de proiecte cu finanţare externă nerambursabilă“. În acest context, Primăria Craiova are din nou şansa de a primi acei bani. „Am primit de la Finanţe o adresă prin care ni se solicitasă precizăm restanţele pe care le aveam la diverse date, la 31 martie, 30 aprilie şi 15 mai. O să completăm această adresă şi o s-o trimitem cât mai repede la Finanţe cu obligaţiile pe care le aveam la momentul respectiv, atât cu privire la plata restanţelor, cât şi pentru proiectele cu finanţare europeană. În funcţie de asta, probabil se decide dacă ni se lasă sau nu acei bani. Cred că avem şanse să-i primim, pentru că noi avem restanţe, ori guvernul tocmai pentru asta ni i-a dat“, a explicat Nicolae Pascu, directorul Direcţiei Economico-Financiare din cadrul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS