21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoluare cu ţiţei în Balş

Poluare cu ţiţei în Balş

O pată de ţiţei, care se întindea pe 15 kilometri, a apărut ieri-dimineaţă pe râul Olteţ, în zona oraşului Balş. Pata a provenit de la o fisură apărută în conducta magistrală a Conpet, care face legătura între Gherceşti (Dolj) şi Icoana (Olt), în zona Abatorului Balş.
Firma Conpet, care deţine magistrala de transport ţiţei avariată, va fi amendată cu suma de 100.000 de lei de către Garda Mediu, în urma poluării produse pe râul Olteț.
Şeful Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa, a declarat că firma Conpet va fi sancţionată cu suma de 100.000 de lei deoarece, conform legii, poluatorul plăteşte. Tot poluatorul, printr-o firmă specializată din Constanţa, se ocupă şi de îndepărtarea ţiţeiului din râu, cu ajutorul unor materiale absorbante. Poluarea cu ţiţei se întinde pe toată lăţimea râului, iar conducta avariată este în albia inundată, accesul în zonă fiind foarte dificil. „Imediat după sesizarea poluării a fost întreruptă alimentarea cu ţiţei a conductei, iar în zonă s-au deplasat echipe de intervenţie de la SGA Olt, ISU şi Conpet. Echipele de intervenţie montează baraje absorbante în zona Fălcoiu pentru a opri unda de poluare, astfel încât să nu ajungă în lacul Drăgăneşti“, au precizat reprezentanţii Ministerului Mediului. Potrivit reprezentanţilor Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, conducta transporta ţiţei pe sub râu şi s-a fisurat din cauza debitului foarte mare al apei. „Este o magistrală cu ţiţei care traversează râul Olteţ şi care s-a spart în zona malului stâng. Având în vedere că debitul este crescut, în zonă există şi viitură, aşa că nu se poate interveni cu utilaje. Se aruncă stil sorb de pe podul de cale ferată pentru coagularea ţiţeiului“, a declarat Gheorghe Neacşa, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Olt.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS