28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele CCIR Mihail Vlasov, acuzat că a cheltuit în interes personal 5 milioane de euro

Preşedintele CCIR Mihail Vlasov, acuzat că a cheltuit în interes personal 5 milioane de euro

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, planificate misterios de actuala conducere exact în Duminica Rusaliilor, au loc în mijlocul unui scandal referitor la modul în care actualul preşedinte Mihail Vlasov a cheltuit 8 milioane de euro, din care 5 milioane fără acte justificative.

Zece camere judeţene de comerţ şi industrie, cărora zilele următoare li se vor mai adăuga cel mai probabil altele, acuză actualul preşedinte al Camerei Centrale (CCIR), Mihail Vlasov, de folosirea banilor în interes personal, de dezinteres şi ineficienţă în slujirea firmelor din România şi de falimentarea firmelor la care CCIR e acţionar. E vorba de societăţi precum Romexpo, principalul organizator de târguri şi expoziţii din România, sau de Rominvent.

Acuzele se bazează pe cifrele oficiale ale raportului prezentat la finele lunii aprilie în AGA CCIR şi sunt cuprinse într-o scrisoare pe care preşedinţii camerelor Arad, Dolj, Argeş, Harghita, Bacău, Mureş, Bihor, Prahova, Buzău şi Vâlcea au trimis-o celorlalte 32 de camere judeţene.

Milioane cheltuite fără facturi

Potrivit nemulţumiţilor, anul trecut, preşedintele Mihail Vlasov a cheltuit „fără documente contabile justificative” aproape 2,85 milioane euro, refuzând să justifice modul de cheltuire a banilor. Aceştia ar fi fost cheltuiţi dintr-un aşa-zis fond aflat la dispoziţia lui Mihail Vlasov. ~n cei cinci ani în care a condus CCIR, el a avut la dispoziţie suma de 8 milioane de euro. Pentru 5,38 milioane euro Mihail Vlasov nu poate prezenta documente justificative de plată, spun semnatarii scrisorii. Vlasov a cerut pentru anul în curs un fond la dispoziţia sa de 2,6 milioane euro, cererea sa fiind „inexplicabil” aprobată de AGA CCIR, „prin presiuni şi manipulare”. Cele zece camere de comerţ acuză că în situaţia în care majoritatea acestor organizaţii judeţene funcţio­nează la limita de avarie, conducerea CCIR cheltuie milioane de euro fără documente justificative şi are un parc auto ce include maşini de lux, precum Rolls Royce, Range Rover sau Mercedes. Suma la dispoziţia lui Vlasov este mai mare decât veniturile obţinute de 18 camere judeţene de comerţ. Dacă în 2008, la momentul preluării conducerii de către Mihail Vlasov, CCIR avea un excedent de 1,5 milioane euro, acum are o pierdere de 1,2 milioane euro, spun camerele nemulţumite.

Preşedinţii camerelor judeţene, numiţi „securişti” şi „gunoaie”

Scrisoarea conţine şi nemul­ţumirea semnatarilor faţă de modul în care Mihail Vlasov relaţionează cu preşedinţii camerelor de comerţ judeţene. Pentru preşedintele CCIR, unii preşedinţi sunt „frustraţi, loseri, instigatori, securişti, necopţi, gunoaie, nemernici”, se arată în scrisoare. „În ultimii cinci ani, nu s-a făcut nimic din ceea ce se propusese în 2008, iar preşedintele CCIR nu are nici un fel de preocupări pentru a înţelege menirea şi rolul camerelor de comerţ pentru economia ţării. Preocupările lui sunt legate în principal de risipirea tuturor fondurilor de care dispune Camera de Comerţ şi Industrie a României şi societăţile comerciale din care aceasta face parte: Romexpo, Rominvent, Centrul de Afaceri Marea Neagră Mangalia etc. etc., până la faliment.”

Plângere la DNA

Valentin Cismaru, preşedintele CCIR Vâlcea, afirmă că şedinţa de alegere a Colegiului de Conducere a fost pusă în Duminica Rusaliilor, astfel încât la vot să se prezinte cât mai puţini preşedinţi de camere, urmând să fie prezenţi doar cei care au fost chemaţi special pentru a-l susţine pe Mihail Vlasov. Valentin Cismaru afirmă că Vlasov ar fi semnat cu preşedinţii a 24 de camere un aşa-zis „protocol ilegal” de susţinere a sa.

Întrebat de ce plângerea e semnată doar de 10 camere din totalul de 42, Aurelian Giugulescu afirmă că şi el îşi pune aceeaşi întrebare. „Nu pot să-mi explic. E incredibil cum în faţa unor dovezi atât de clare (privitoare la cheltuirea banilor CCIR – n.r.) a existat o lipsă totală de reacţie”, spune el. 
Ambii preşedinţi afirmă că situaţia CCIR va fi reclamată la organele de control ale statului, printre care şi DNA.

Mihail Vlasov nu a putut fi contactat ieri. La telefonul său a răspuns o asistentă, căreia i s-a comunicat rugămintea noastră. Preşe­dintele CCIR nu a revenit telefonic pentru a explica situaţia.

Sursa: Romania Libera

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS