25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLet`s Do It, Romania - un succes

Let`s Do It, Romania – un succes

„Iată că a trecut și 12 mai, ziua în care, pentru al treilea an la rând, românii au dovedit că nu sunt indiferenți față de mediul în care trăiesc. Organizarea Let’s Do It, Romania! în județul Dolj a presupus concentrarea unor resurse umane și materiale uriașe, dar rezultatele sunt pe măsură“, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Pe 12 mai, în Dolj au ieșit la curățenie aproximativ 12.500 de voluntari, care au stâns circa 40.000 de saci de gunoi. „Față de anii trecuți, anul acesta am pus și mai mult accent pe reciclarea deșeurilor. Colectarea s-a făcut selectiv, peste 60% dintre gunoaiele strânse reprezentând deșeuri care pot fi reciclate, în vederea reutilizării lor (hârtie, plastic, sticlă, metal).
Din păcate, doar 70 de primării s-au implicat în proiect, 22 de primării nu au dorit să participe, iar alte 19 nu au putut fi contactate, deși s-a încercat în repetate rânduri, pe mai multe căi.
În Craiova, peste 2.500 de voluntari au adunat din zonele limitrofe orașului aproximativ 7.000 de saci de gunoi. Chiar dacă în anii trecuți ne-am obișnuit ca majoritatea voluntarilor să fie reprezentată de elevii craioveni, anul acesta situația a fost diferită, din cele 16 instituții de învățământ înscrise au luat parte doar 960 de elevi, restul de peste 1.500 de voluntari fiind compus din persoane adulte, angajați ai diferitelor companii private sau instituții, ori voluntari care s-au înscris pe site-ul proiectului“, au precizat organizatorii.
În jurul Craiovei, s-a acționat în aproximativ 15 locații (Leamna, Bariera Vâlcii – Dezbenzinare, Tancodrom, parcul din fața Școlii de fotbal „Gică Popescu“, Ghercești, Centura de Nord – sensul giratoriu dinspre Ișalnița, pădurea de pini din Bariera Vâlcii, zona Lăpuș-Argeș – calea ferată, Bucovăț- pe ambele maluri ale Jiului, Făcăi, Podari- canalul colector, la intrarea în Șimnic).
Acestea sunt doar rezultatele provizorii. Zilele următoare, organizatorii vor avea situația reală, în urma transmiterii de primării a numărului exact de voluntari și saci de gunoi strânși.

Candidaţii PDL au făcut curăţenie

Ştefan Stoica, candidatul Partidului Democrat Liberal la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, a participat şi el la campania naţională „Let’s do it, Romania!“ alături de peste 200 de tineri democrat-liberali.
Stoica a declarat că astfel de acţiuni ar trebui să conştientizeze locuitorii judeţului Dolj asupra importanţei menţinerii unui mediu înconjurător curat. „Este foarte important ca noi toţi să avem grijă de oraşul, de judeţul în care trăim. Dacă nu suntem responsabili şi nu păstrăm mediul înconjurător curat, viitorul nostru şi al copiilor noştri va fi afectat din cauza gunoaielor aruncate la întâmplare. Toată lumea ar trebui să ştie că, atunci când iese la un picnic sau când pur şi simplu merge pe stradă, nu trebuie să arunce hârtii sau PET-uri. Am participat la această campanie cu drag, aşa cum m-am alăturat organizaţiei nonguvernamentale ce realizează acest proiect an de an. Împreună cu tinerii din echipa mea am încercat să ajutăm mediul înconjurător să respire, sufocat de munţii de gunoaie aruncate la întâmplare de persoane iresponsabile“, a mai declarat Ştefan Stoica. Şi viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă, candidat din partea PDL la funcţia de primar al oraşului, s-a alăturat campaniei: „Am decis să mă alătur și în acest an campaniei «Let’s Do It», în primul rând pentru a da un semnal că trebuie să avem grijă de mediul în care trăim și asta nu doar pentru o zi, ci permanent. Strângem în fiecare an gunoaie din aceleași locuri, motiv pentru care cred că tinerii sunt cei care ar trebui educați astfel încât aruncatul unei sticle de plastic sau al hârtiilor la coșul de gunoi, nu în natură, să devină o obișnuință. De aceea, am venit astăzi cu o echipă de tineri care să mă ajute și poate că, la anul sau în toamnă, când va fi organizată o nouă ediție a campaniei, vom strânge mai puține deșeuri. Ca în fiecare an, Salubritate Craiova, societate aflată în subordinea primăriei, precum și regia noastră de transport au fost alături de organizațiile neguvernamentale care au inițiat proiectul“.

Tone de gunoi strânse în urma campaniei
de ecologizare

Gorjenii au participat sâmbătă, în număr mare, la Campania naţională de ecologizare „Let’s Do It, Romania!“. Ziua de curăţenie naţională a mobilizat 12.000 de voluntari gorjeni care şi-au dat mâna pentru a strânge cât mai multe deşeuri din judeţ. Numărul ridicat de participanţi, un record faţă de campaniile anterioare, a avut şi efectele scontate. Pe parcursul unei zile au fost colectaţi 25.000 de saci de deşeuri. Tone de gunoi au fost strânse de pe câmpuri, păduri şi din spaţiile publice din localităţile urbane şi rurale şi transportate la rampele de colectare a deşeurilor. De aici, deşeurile vor ajunge la depozitul ecologic de la Târgu Jiu, singurul autorizat în judeţul Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS