30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia riscă să plătească 30.000 de euro pe zi, dacă nu adoptă Legea privind retenţia datelor

România riscă să plătească 30.000 de euro pe zi, dacă nu adoptă Legea privind retenţia datelor

România riscă să plătească 30.000 de euro pe zi, dacă nu adoptă Legea privind retenția datelor, a avertizat azi ministrul desemnat al afacerilor europene, Leonard Orban, în cadrul audierilor în comisiile de specialitate, informează NewsIn.
”În momentul de față se află în curs de derulare 47 de proceduri de încălcare a Tratatului – infringement –declanșate de Comisia Europeană împotriva României, dintre care 27 pentru incompatibilitatea normelor naționale cu legislația UE sau pentru aplicare incorectă, iar 20 pentru necomunicarea măsurilor naționale de transpunere a unor directive”, a declarat Leonard Orban.
Din cele 47 de cazuri, 6 reclamă ”luarea unor măsuri urgente de remediere”, printre care și Legea pentru transpunerea Directivei privind retenția datelor.
”Urmare a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona s-au produs modificări inclusiv în ceea ce privește gestiunea cazurilor de încălcare a Tratatului și în cazul netranspunerilor funcționează sistemul sancțiunii financiare. Dacă în scurt timp nu vom adopta această lege, riscăm să plătim câteva zeci de mii de euro pe zi. Pentru fiecare zi de întârziere, România va trebui să plătească undeva la peste 30.000 de euro pe zi. Este esențială luarea, cât mai repede posibil, a măsurilor de remediere a situațiilor care au dus la declanșarea procedurilor de încălcare a Tratatului”, a avertizat Leonard Orban.
Comisia Europeană a solicitat, la 27 octombrie 2011, Germaniei şi României să ia măsuri, în termen de două luni, în vederea asigurării conformităţii depline cu normele UE în domeniul păstrării datelor, subiect ce a dat naştere la controverse, legea respectivă fiind declarată neconstituţională atât în Germania, cât şi în România.
Comisia Europeana cere furnizorilor de telefonie fixă, mobilă şi Internet să stocheze, timp de şase luni, toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de email-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS