26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInstitutul Fundeni a inaugurat prima bancă de celule stem din cadrul unui spital de stat

Institutul Fundeni a inaugurat prima bancă de celule stem din cadrul unui spital de stat

Institutul Clinic Fundeni a inaugurat astăzi prima bancă de celule stem hematopoietice a unei unităţi sanitare de stat, continuând astfel seria de premiere medicale, informează NewsIn. „Acesta este un progres pentru un număr mult mai mare de pacienţi care se pot trata la standarde europene şi în România. Banca de celule stem a costat aproximativ 250.000 de euro, ceea ce înseamnă foarte puţin având în vedere că un pacient care pleacă în străinătate pentru un transplant costă statul 100.000 de euro”, a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban. Banca de celule hematopoietice asigură condiţiile obligatorii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice atât pentru pacienţii cărora li se efectuează transplantul, cât şi pentru donatorii voluntari ale căror celule stem vor fi procesate în bancă.

Banca de celule stem a Institutului Clinic Fundeni respectă toate criteriile pentru a deveni şi prima bancă publică de celule de cordon ombilical dintr-un spital de stat, ceea ce înseamnă că în viitor se va putea accesa şi această sursă de celule stem pentru a efectua procedurile de transplant.

Lansarea acestei bănci vine în contextul în care Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este în curs de finalizare. Aceasta presupune accesul pacienţilor la celule de la donator neînrudit pentru transplant atât din registrul naţional cât şi din registrele internaţionale interconectate la acesta. „Cred că în 30 de zile Registrul ar putea deveni funcţional. Avem deja colaborări cu Registrele din Franţa, Cehia”, a declarat directorul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celulele Stem Hematopoietice, dr. Aurora Dragomirişteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS