14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Băieţii deştepţi“ de la asociaţie

„Băieţii deştepţi“ de la asociaţie

Proprietarii din Asociaţia nr. 48 Craioviţa Nouă din Craiova au aflat cu stupoare că o sumă mare din banii pe care ei îi plăteau la întreţinere nu a fost repartizată ani întregi de către administratorul asociației, că persoanele cu restanțe mai vechi de trei luni au fost lăsate în pace şi uite-aşa asociaţia apare cu datorii record la furnizori de 1,3 milioane de lei (adică 13 miliarde de lei vechi). În fapt, suma corectă nu prea o ştie nimeni, pentru că, deşi inspectorii de la Primăria Craiova au făcut un control în 2011, procesul-verbal nu mai există la sediul asociaţiei. Acesta nu a fost făcut cunoscut niciodată proprietarilor, dar s-a „evaporat“. Prin urmare, unii spun că ar fi vorba de 1,2 milioane, alţii – de mai puţin. Oamenii habar nu au.

Furnizorii, plătiţi după „ambiţie“

Ce s-a întâmplat la Asociaţia nr. 48 Craioviţa Nouă pare de neînţeles: de când s-a înființat și până în martie, asociaţia nu a ţinut nici o adunare generală, preşedinţii şi din când în când membrii comitetului au fost aleşi la mica înţelegere, adică stăteau la rând, cel mai longeviv fiind Victor Pleşa, care şi-a dat demisia în 2010. Asociaţia a găsit apoi alt sediu și alt preşedinte. În noua locație s-au investit peste 4.000 de lei numai în termopane. Casiera Gina Pavel se supărase pe Termoficare şi un an întreg nu a mai vrut să le plătească facturile. După un control al inspectorilor de la primărie, cei de la asociaţie au dat bir cu fugiţii, administratorul s-a făcut casier, fostul casier şi-a dat demisia, președintele s-a făcut mic şi au angajat o firmă de administrare imobile să descurce iţele, adică să le refacă situaţia financiar-contabilă începând cu anul 2008. Altfel spus, repartizările nu prea s-au făcut, penalităţi nu prea s-au trecut. Cam aceasta ar fi în mare povestea Asociaţiei nr. 48 Craioviţa Nouă, unde toţi se arată cu degetul pentru că acte nu prea există. Noroc că proprietarii au mai păstrat chitanţele.
„Am auzit şi noi că nu s-a plătit din 2008 nici apa, nici căldura. Nu ştii cine este restanţier. Nu s-au mai găsit registre. Marcu şi Gina au măsluit tot“, este de părere Eugenia Deaconescu, proprietară.
La rândul său, și Maria Pistol se plânge: „Am plătit lună de lună întreţinerea. Nu mi-am cumpărat hrană, medicamente şi ei ce au făcut cu banii? Am plătit fond de rulment şi banii nu mai sunt acum. Au făcut dezastru.
Ne-au dus de nas“, spune proprietara.
La fel de revoltaţi sunt şi Constanţa Chiriţă și Mihai Constantin. Oamenii se plâng că sunt încărcaţi la întreţinere, că nu se afişează listele lunar, că li se pun zeci de metri cubi de apă în plus.
Răspunsul fostului administrator Anastasie Marcu este năucitor: „Am fost un administrator bun. Celor care mi se părea că nu au bani le spuneam că vedem noi, nu mai treceam penalităţi. Plătim şi noi, aşa cum plătesc «băieţii deştepți». Cum plăteşte Tudorache CET-ului“.
Acum, asociaţia are un nou preşedinte şi încearcă să se pună în ordine cu documentele financiar-contabile.

Primăria i-a verificat
şi i-a lăsat

„În urma controlului efectuat de inspectorii Serviciului Coordonare Asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Craiova în 2011 la Asociaţia nr. 48 Craioviţa Nouă, s-au constatat următoarele: Marcu Anastasie deţinea funcţiile de cenzor şi administrator, fapt contrar prevederilor legislaţiei în vigoare. Registrul de casă nu era întocmit zilnic, acesta fiind făcut o singură dată, la sfârşitul lunilor. În evidenţa contabilă a asociaţiei nu au fost înregistrate facturile fiscale pentru toate reparaţiile. Sumele achitate pentru reparaţii, deratizări-dezinsecţii nu au fost repartizate locatarilor pe listele de plată. Administratorul asociaţiei a întocmit situaţia soldurilor elementelor de activ şi pasiv la data de 31.12.2010, dar aceasta prezenta erori, datele nu erau corelate şi nu erau înregistrate toate debitele furnizorilor de utilităţi, iar penalităţile nu erau repartizate în totalitate proprietarilor. Având în vedere deficienţele constatate în modul de repartizare a cheltuielilor de întreţinere aferente fiecărei proprietăţi individuale, precum şi modul de întocmire şi evidenţiere a operaţiunilor financiar-contabile, administratorul şi membrii comitetului executiv au fost sancţionaţi contravenţional, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 230/2007“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS