9.5 C
Craiova
luni, 12 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateAntidot pentru supradoze

Antidot pentru supradoze

O echipă de cercetători americani a anunţat descoperirea unui tratament care ar putea inversa efectele cocainei în caz de urgenţă, relatează site-ul newkerala.com. Deocamdată, testele se fac doar pe şoareci de laborator, însă oamenii de ştiinţă speră ca realizarea lor să fie de folos şi oamenilor în viitorul apropiat. Experimentele realizate la Institutul de Cercetare Scripps din California au arătat că există posibilitatea de a utiliza anumiţi anticorpi ce pot proteja organismul de efectele unei supradoze de cocaină. „Acesta ar putea fi primul antidot special creat pentru intoxicarea cu cocaină“, a declarat Kim Janda, coordonator al studiului şi autor al unei lucrări pe această temă. „Este vorba de un anticorp uman, prin urmare, ar trebui să prezinte un grad ridicat de siguranţă. Am constatat că are o «afinitate» specială pentru cocaină şi am analizat efectele lui în modele de supradoze de cocaină ce reflectă scenarii din realitate“, a explicat profesorul american.
Cocaina este principalul vinovat pentru cazurile de supradoze de droguri din ţările dezvoltate, consumul de cocaină cauzând diverse probleme de sănătate – de la hipertermie şi aritmie până la convulsii – şi chiar decesul. Potrivit cercetătorilor, o posibilitate de a contracara efectele este utilizarea unui vaccin „pasiv“, mai precis un ser ce conţine anticorpi, care să acţioneze întocmai ca antidotul pentru muşcăturile de şarpe. După cum au arătat anterior Janda şi colegii săi, anticorpii injectaţi la timp pot îndepărta rapid moleculele de drog din organism, fapt ce reduce efectele directe ale acestuia asupra inimii şi organelor vitale, în special asupra creierului.

Pionierat

Profesor în cadrul Departamentului de Ştiinţe Imunologice şi Microbiene şi director al Direcţiei de Cercetare şi Medicină de la Scripps, Kim Janda este un pionier în domeniul creării de vaccinuri menite să „vindece“ dependenţa şi abuzul de droguri. Alături de colegii săi de laborator lucrează de ani buni în acest domeniu, cu rezultate excelente, printre realizările lor de până acum numărându-se vaccinuri care ar putea vindeca dependenţa de heroină şi nicotină, dar şi un tratament injectabil care să contracareze efectele Rohypnolului, aşa-numitul „drog al violului“. Problema este că acestea sunt soluţii active derivate din molecule care doar imitau drogurile, astfel că reacţia produsă de vaccin avea loc pe termen lung, fapt ce reducea considerabil capacitatea anticorpilor de a ajunge la creier. Potrivit cercetătorilor, vaccinurile se pot dovedi eficiente împotriva dependenţei şi reluării abuzului de droguri, însă datorită faptului că acţiunea lor este pe termen mediu şi lung, ele nu au nici un efect în situaţii de urgenţă, respectiv în caz de supradoză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS