21.6 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOMV a dat în judecată statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris

OMV a dat în judecată statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, a deschis o acţiune împotriva Guvernului la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, solicitând rambursarea a 91,6 milioane lei pentru lucrări de ecologizare efectuate în perioada 2009-2010 şi pentru care nu a primit banii de la buget. Potrivit mediafax.ro, statul s-a angajat, prin Legea 555/2004 privind privatizarea SNP Petrom, să despăgubească în perioada 2005-2019 compania Petrom pentru poluarea istorică înainte de privatizare.
La începutul anului 2008, OMV Petrom a evaluat cheltuielile de mediu pe care ar urma să le recupereze de la stat la 1,707 miliarde de lei (511 milioane euro), ceea ce reprezintă peste trei sferturi din preţul încasat de stat la privatizarea companiei.
Lucrările pentru care OMV Petrom cere 91,6 milioane de lei de la statul român la Curtea de Arbitraj au fost derulate în 2009-2010 şi au vizat la decontaminarea unor terenuri de la combinatul chimic Doljchim şi la rafinăria Petrobrazi, ambele unităţi fiind deţinute de OMV Petrom. Acţiunea la Curtea de Arbitraj a fost deschisă în luna decembrie a anului trecut. 
România este reprezentată în procesul de la Paris de Ministerul Mediului şi Pădurilor, care solicită Guvernului să aprobe suplimentarea cu 820.000 lei a bugetului pentru anul în curs pentru plata arbitrilor.
Curtea Internaţională de Arbitraj a notificat cu privire la deschiderea acestui proces Ministerul Economiei, acţionar minoritar la OMV Petrom, cu o participaţie de 20,6% din capital. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS