19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmericanul Jim Yong Kim, desemnat preşedinte al Băncii Mondiale pentru un mandat de cinci ani

Americanul Jim Yong Kim, desemnat preşedinte al Băncii Mondiale pentru un mandat de cinci ani

Banca Mondială l-a desemnat ieri pe Jim Yong Kim în funcţia de preşedinte, perpetuând tradiţia ocupării acestui post de către un cetăţean american, informează Mediafax. Statele membre l-au desemnat, fără surpriză, pe acest medic şi antropolog, în vârstă de 52 de ani, preşedinte al Universităţii Dartmouth din New Hampshire, în nord-estul Statelor Unite, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Administraţie (CA).
Pentru prima dată, candidatul Statelor Unite a avut un concurent, şi anume ministrul nigerian al Finanţelor Ngozi Okonjo-Iweala. 
Banca Mondială nu a precizat cu adevărat cum a fost făcută această alegere.
"Membrii CA l-au ales pe Jim Yong Kim ca preşedinte, pentru un mandat de cinci ani, începând de la 1 iulie", a anunţat instituţia într-un comunicat.
Graţie unui aranjament tacit cu europenii, postul este monopolizat din 1946 de către americani. În schimb, europenii au monopolizat în acelaşi mod conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS