17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDelta asfaltează Craiova

Delta asfaltează Craiova

Primăria Craiova a semnat cu Delta ACM un nou contract-cadru de asfaltări, în valoare de circa zece milioane de euro (inclusiv TVA), valabil pe următorii patru ani

E sigur: Delta ACM ‘93 va avea încă patru ani exclusivitate la asfaltarea străzilor Craiovei. Contractul a fost semnat marţi, iar suma nu e deloc de neglijat.

Ofertă sub jumătate din preţ

Pe 20 ianuarie 2012, Primăria Craiova lansa o licitaţie publică de proporţii impresionante: 80 de milioane de lei, plus TVA, adică aproape 100 de milioane de lei (1.000 de miliarde de lei vechi) pentru un acord-cadru privind „Lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi, alei, trotuare şi parcări în municipiul Craiova“. Era vorba, de fapt, de un nou acord-cadru cu o durată de patru ani, similar celui încheiat cu Delta ACM ‘93 Bucureşti în 2009. Câştigătorul urma să facă toate asfaltările din municipiu pe perioada menţionată.
Miercuri, 7 martie, când a expirat termenul de depunere a ofertelor, comisia de licitaţii din cadrul Primăriei Craiova a deschis ofertele înaintate de firmele participante. Surpriza a fost oferta Delta ACM, care, pentru lucrările evaluate de Primăria Craiova la 80 de milioane de lei, plus TVA, a cerut sub jumătate din preţ, adică doar 35 de milioane de lei, plus TVA (circa zece milioane de euro). O altă surpriză a fost că nimeni n-a formulat contestaţie, astfel că marţi, 10 aprilie, municipalitatea a şi semnat contractul pentru asfaltări cu Delta ACM.
Noul contract-cadru presupune cantităţi impresionante de lucrări: peste 410.000 mp (41 ha) de mixtură asfaltică de diferite tipuri, cu grosimi între 4 şi 6 cm, reparaţia a 20 km de fisuri în asfalt, montarea a 205 km de borduri noi, trotuare acoperite cu pavele totalizând 105.000 mp (10,5 ha), la care se adaugă încă 100.000 mp (10 ha) de trotuare asfaltate, ridicarea la cotă a 1.000 de capace de canalizare, din care 500 cu capace noi ş.a.

„Cei care afirmă că e vorba de asfaltări electorale ar fi bine să tacă“

Pentru a nu se întâmpla ca în cazul precedentului acord-cadru, semnat tot cu Delta ACM, rămas destul de repede fără finanţare deoarece firma a asfaltat de toţi banii din contract (140 de milioane de lei), în doar un an şi jumătate, Primăria Craiova şi-a luat anumite măsuri.
În contract există o prevedere cu următorul text: „Cantităţile de lucrări ce urmează a se executa efectiv, în cadrul contractelor subsecvente acordului-cadru, pe bază de comenzi ale achizitorului, sunt condiționate de sumele alocate din bugetele anuale proprii ale Primăriei Craiova, în limita fondurilor bugetare aprobate cu această destinaţie“.
Deocamdată, finanţare pare să fie. În bugetul aprobat de Consiliul Local Craiova pentru anul 2012 este prevăzută pentru întreţinerea şi reparaţia străzilor suma de 71,5 milioane de lei. Iar lucrările nu vor întârzia, promite primarul Solomon.
„Pe lângă șantierele deschise pentru modernizarea celor șase bulevarde, vom deschide altele, în toate zonele unde carosabilul a avut de suferit după această iarnă grea, dar și acolo unde nu s-a intervenit până acum. Se vor reabilita străzile, se vor reface trotuarele, se vor crea alte sute de locuri de parcare și vom interveni inclusiv la spațiile verzi din preajma blocurilor, pentru ca zonele respective să fie modernizate integral. Cei care afirmă că e vorba de asfaltări electorale ar fi bine să tacă, pentru că nu au făcut nimic pentru Craiova. În 2008 am câștigat alegerile și apoi am început cea mai amplă campanie de asfaltări; dacă nu eram un primar bun, stăteam patru ani degeaba cum au stat alții, iar acum critică și-n somn, doar-doar să devină mai cunoscuți“, a declarat edilul Antonie Solomon.
Primarul face, probabil, referire la un politician pesedist care a declarat într-o conferinţă de presă că nu au fost prevăzuţi bani în buget pentru reparaţia străzilor, deşi prin bugetul local erau alocate 71,5 milioane de lei cu această destinaţie.

Alocaţie guvernamentală cu dedicaţie

Mai mult sau mai puţin întâmplător, Consiliul Local Craiova urmează să decidă, în şedinţa extraordinară de mâine, alocarea către Delta ACM ‘93 Bucureşti a întregii sume primite săptămâna trecută de la guvern.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 255/03.04.2012, municipiul Craiova a primit din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia executivului suma de 3,5 milioane de lei. Banii au fost însă acordaţi doar „pentru plata unor arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital, precum şi pentru cofinanţarea unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile“, după cum se menţionează în actul normativ. Craiova nu are însă restanţe la proiectele finanţate din fonduri europene. Dimpotrivă, potrivit Raportului de Performanţă al Primăriei Craiova, ce va fi supus tot vineri aprobării consiliului local, în 2011 s-a cheltuit doar 40,92% din sumele primite de la UE, pentru că doar de atât s-au efectuat lucrări. Drept urmare, banii primiţi vor fi folosiţi pentru achitarea unor datorii mai vechi.
Biroul Administrare şi Întreţinere Drumuri a solicitat în acest sens utilizarea banilor de la guvern pentru plata restanţelor înregistrate la cheltuielile cu reparaţiile străzilor din Craiova. Mai precis, pentru achitarea către Delta ACM a unei părţi din restanţa de circa nouă milioane de lei pe care municipalitatea o are pentru asfaltările din ultimii ani. Primarul Antonie Solomon a avizat această propunere şi a transmis-o mai departe consilierilor locali, care urmează să decidă mâine asupra acestei rectificări bugetare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS