22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Familia de la ghenă

Când asistenţa socială doarme, când sărăcia şi inconştienţa sunt duse la extrem, oamenii ajung la limita cea mai de jos a existenţei. Trăiesc în condiţii mizere, se hrănesc cu resturi din gunoaie, dorm la colţ de stradă. Într-o astfel de situaţie se află de mai multe luni doi tineri care formează un cuplu, Alina şi Nicu, părinţii unui copilaş trecut cu puţin de un an.
Povestea lor este cumplită, existenţa lor zilnică este una terifiantă. De mai multe luni nu mai au unde să locuiască. Acum, casa lor este strada, iar acoperiş deasupra capului, cerul. Dorm acoperiţi cu o plapumă ponosită, lângă o ghenă de gunoi din cartierul 1 Mai, din Craiova în imediata vecinătate a Poliţiei Locale. Se hrănesc cu resturile pe care le găsesc la tomberonul din imediata vecinătate și cu ce le aduc locatarii din blocurile din preajmă. Adică din mila oamenilor. „Nu avem unde sta. Stăteam prin Romaneşti cu mama, cu sora mea şi 11 copii. Ne-am certat şi nu ne-au mai lăsat să stăm cu ei. Avem şi pe Darius, băiatul nostru de un an, pe el îl mai lăsăm acolo, dacă nu îl luăm cu noi pe stradă. Aşa trăim. Ne dă lumea“, a explicat Nicu, aşezat încă în patul încropit direct pe ciment, din pături vechi şi haine, la doi metri de tomberoanele cu gunoi.
Lângă el, se freca la ochi o femeie tânără, blondă, care nu are mai mult de 25 de ani. Femeia a spus că pe băieţel îl poartă cu ei în turul lor pe la ghenele de gunoi sau îl lasă cu bunica paternă, care mai are îndurare de micuţ.

Încercări de salvare

Vineri, în jurul orei 9.00, i-am găsit pe cei doi încă oblojiţi în plapuma sub care se feresc de frigul nopţii. Sunt năuciţi de frig, plini de mizerie, cu haine slinoase. Câinii roiesc în jurul lor, iar de la tomberon vine un iz greu. Copilul nu era cu ei.
Le-am vorbit de posibilitatea unui adăpost şi au primit cu bucurie singura variantă care i-ar putea salva de pe stradă.
Am încercat să-i mobilizăm pe cei care au posibilitatea să-i sprijine, adică Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială Craiova şi reprezentanţii adăpostului pentru oamenii străzii „Sf. Vasile“, unde cei doi împreună cu copilul lor ar putea fi găzduiţi măcar pentru o perioadă. Din partea reprezentanţilor celor două instituţii am primit următoarele promisiuni: „Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială din cadrul Primăriei Craiova a preluat cazul celor trei persoane aflate în situaţie de risc social. Se procedează la efectuarea unei anchete sociale, la identificarea condiţiilor pentru care se găsesc fără adăpost şi se va găsi cea mai bună soluţie de ajutorare a acestora“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.
„La noi pot găsi un pat unde să se odihnească, primesc o masă caldă. Totul este ca ei să accepte şi să respecte programul de la adăpost. Este adevărat că la acest moment adăpostul este ocupat peste capacitatea lui, dar încercăm să rezolvăm şi această situaţie disperată. Trebuie să colaborăm cu colegii noştri de la asistenţă socială“, a spus părintele Adrian Stănulică, directorul Asociaţiei „Vasiliada“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS