19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia a transmis Adunării Parlamentare a NATO priorităţile României pentru summitul de la Chicago

România a transmis Adunării Parlamentare a NATO priorităţile României pentru summitul de la Chicago

Ministrul român de externe Cristian Diaconescu i-a prezentat astăzi preşedintelui Adunării Parlamentare a NATO priorităţile României pentru summitul Alianţei ce va avea loc în luna mai, informează NewsIn. Discuţia dintre cei doi oficiali s-a realizat în contextul pregătirilor pentru  summit-ul NATO de la Chicago (20-21 mai 2012) şi a urmărit trecerea în revistă a temelor de interes în perspectiva reuniunii la nivel înalt. De asemenea, cu acest prilej, a fost abordat şi rolul parlamentelor naţionale din statele aliate în susţinerea obiectivelor Alianţei, se arată într-un comunicat al MinisteruluI Afacerilor Externe.
Ministrul afacerilor externe a prezentat priorităţile României la summit, punând accent asupra declarării capabilităţii operaţionale interimare a sistemului de apărare antirachetă al NATO, convenirea strategiei aliate pentru Afganistan, după încheierea perioadei de tranziţie (2014), continuarea dezvoltării parteneriatelor NATO şi a politicii uşilor deschise, în special în ceea ce priveşte vecinătatea Alianţei. A reiterat interesul României pentru conceptul Smart Defense, exprimând speranţa că, la Chicago, aliaţii vor putea conveni asupra mai multor proiecte concrete menite să susţină misiunile şi activitatea NATO. Demnitarul român s-a referit şi la implicarea Alianţei în stabilizarea Balcanilor de Vest, precum şi la cooperarea privind securitatea în zona Mării Negre. De asemenea, cei doi demnitari au abordat în discuţii şi evoluţiile legate de primăvara arabă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS