16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTehnologie modernă de chirurgie pentru copiii din Oltenia

Tehnologie modernă de chirurgie pentru copiii din Oltenia

În scurt timp, toți copiii din Oltenia care au nevoie de intervenţie chirurgicală vor fi operați cu ajutorul unei aparaturi de ultimă generaţie. Campania de strângere de fonduri pentru achiziţionarea unui echipament de chirurgie laparoscopică şi-a atins scopul propus, iar aparatul a ajuns la Craiova.

Campania „Împreună pentru copiii noştri“ demarată la sfârşitul lunii trecute de Fundaţia Gazeta de Sud, în parteneriat cu Asociaţia Medici pentru Copii, ACCES Oltenia şi TVS Craiova, cu scopul de a strânge fonduri pentru achiziţionarea unui echipament de chirurgie laparoscopică la Secţia de Chirurgie – Ortopedie Pediatrică de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova şi-a atins scopul. Aparatul de ultimă generaţie care costă peste 50.000 de euro şi care va fi folosit pentru rezolvarea cazurilor de intervenţie chirurgicală la copii, preluate din toată Oltenia, a ajuns la unitatea medicală din Bănie. 
„S-a plătit avansul pentru coloana de chirurgie laparoscopică, iar aparatul a fost adus deja în blocul operator al Clinicii de chirurgie pediatrică. După o perioadă în care vom face o serie de teste vor urma şi primele intervenţii chirurgicale cu acest aparat, cel mai probabil de săptămâna viitoare. Suntem optimişti în ceea ce priveşte strângerea în totalitate a sumei de bani necesară, mai ales că această campanie se va încheia pe 1 iunie. Oricum, se poate spune că obiectivul a fost atins, iar coloana de chirurgie laparoscopică va sta la dispoziţia Spitalului Judeţean de Urgenţă şi va deservi toate cele cinci judeţe ale Olteniei“, a precizat dr. Alin Stoica, chirurg pediatru la SJU Craiova şi unul dintre cei care s-au implicat în această campanie.

Bal caritabil pentru completarea fondurilor

Reprezentanţii tuturor părţilor implicate în proiectul  „Împreună pentru copiii noştri“ sunt acum în febra organizării balului caritabil, care va avea loc mâine, de la ora 19.00, la hotelul Green House din Craiova. În cadrul acestui eveniment se va organiza şi o licitaţie de obiecte de artă, cu scopul completării fondurilor necesare achitării echipamentului de chirurgie laparoscopică. „Toţi cei care au cumpărat bilete sau au primit invitaţii sunt aşteptaţi cu drag la acest eveniment. Banii care se vor strânge aici vor fi destinaţi integral pentru achitarea coloanei de chirurgie laparoscopică“, a mai spus dr. Alin Stoica.
Laparoscopia presupune introducerea în abdomen a instrumentarului cu care se efectuează intervenţia prin trei incizii foarte mici, de câţiva milimetri. Vizualizarea operaţiei se face cu ajutorul unui sistem optic de înaltă performanţă, care constă într-o cameră video introdusă în abdomenul pacientului care transmite imaginea unui monitor, mărind-o în acelaşi timp de 16 ori. Avantajele acestui fel de intervenţie chirurgicală sunt, printre altele, hemoragie intraoperatorie redusă, risc de infecţii foarte mic, mai puţină durere după operaţie, reluarea rapidă a alimentaţiei, mobilizare şi reinserţie socială rapidă şi, ceea ce contează foarte mult, lipsa cicatricilor.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS