17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegeri prezidenţiale în Republica Moldova

Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit în această dimineaţă la Chişinău, într-o şedinţă specială în care urmează să fie ales preşedintele ţării, informează Agerpres.ro. La şedinţă participă 65 de deputaţi, din totalul de 101. Deşi opoziţia comunistă anunţase anterior că nu va participa la şedinţă, trei deputaţi din această grupare au declarat în această dimineaţă că sunt delegaţi să asiste, pentru a nu admite încălcări ale procesului de vot.
La scrutinul de astăzi participă un singur candidat, propus de Alianţa pentru Integrare Europeană – judecătorul Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta reprezintă o soluţie de consens a celor trei partide din Alianţă, după ce mai multe tentative de a-l alege pe liderul Partidului Democrat, actualul preşedinte al parlamentului şi şef interimar al statului, Marian Lupu, au eşuat. Decizia de a propune un candidat apolitic a fost luată şi după ce Alianţa anunţase organizarea unui referendum constituţional pentru simplificarea procedurii de alegere a preşedintelui, dar a renunţat la scurt timp după ce iniţiativa a fost criticată de opoziţie şi reprezentanţi ai societăţii civile, existând pericolul ca referendumul să eşueze, aşa cum s-a mai întâmplat o dată, în septembrie 2010. 
Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare 61 de voturi ale deputaţilor, în timp ce Alianţa deţine doar 58 de mandate. Astfel, după ce opoziţia comunistă a anunţat că nu va participa la scrutin, soarta alegerilor depinde de cei patru deputaţi neafiliaţi din Parlament. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS