Acasă Actualitate Statul român plăteşte pensii pentru peste 170.000 de persoane din străinătate

Statul român plăteşte pensii pentru peste 170.000 de persoane din străinătate

-

La sfârşitul anului 2011, peste 170.000 de persoane cu domiciliu în străinătate au primit pensii acordate de statul român, informează rtv.net citând un comunicat al Ministerului Muncii. Beneficiarii sunt persoane stabilite în statele membre ale Uniunii Europene, dar şi în Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Republica Moldova, Armenia, Maroc, Rusia şi Canada. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Muncii, printre cei stabiliţi în străinătate care primesc pensie de la statul român se numără atât străinii care au lucrat la noi, cât şi românii care au decis să se stabilească peste hotare după ani de muncă în România. "Plata pensiilor în străinătate este asigurată de către CNPAS, în prezent CNPP, şi Citi România. La sfârşitul anului 2011 s-au înregistrat 173. 800 de beneficiari ai sistemului public de pensii stabiliţi în străinătate, care şi-au primit pensia în statul de domiciliu", a declarat, pentru rtv.net Diana Enea, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii.
Reprezentantul Ministerului Muncii a explicat că în cazul persoanelor care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene, drepturile de pensie se acordă cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare şi ale legislaţiilor naţionale în vigoare în materie de pensii, persoanele interesate putând solicita obţinerea drepturilor de pensie potrivit legislaţiilor în vigoare ale statelor membre în care au desfăşurat activităţi profesionale. Drepturile de pensie se acordă potrivit principiului "pro rata temporis", proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat, iar acestea vor acorda câte o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislaţii. Astfel, dacă o persoană a lucrat atât în România, cât şi în Spaţiul Economic European, beneficiază de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proporţional cu perioadele de asigurare socială realizate în cele două sisteme de pensii. Referitor la exportul de prestaţii pentru beneficiarii sistemului public de pensii stabiliţi în străinătate, pensia medie este de 661 de lei. În ceea ce priveşte pensia minimă, se cunoaşte existenţa cuantumului de 350 de lei, pensie stabilită ca urmare a legislaţiei naţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

Dublă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 25 octombrie, ora 17.30, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumelor „De la...