17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrepturile de autor, în pragul unui scandal

Drepturile de autor, în pragul unui scandal

Hotelierii din România sunt prinşi la mijloc în războiul colectorilor de taxe pentru drepturile de autor, neştiind cu cine trebuie să încheie contracte.
Conflictul dintre hotelierii români şi colectorii taxelor pentru drepturile de autor riscă să degenereze într-un scandal de proporţii. Reprezentanţii Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) sunt exasperaţi de mulţimea de organisme de gestiune colectivă care vor să încaseze taxe. „Federaţia noastră desfăşoară o amplă campanie împotriva unor aberaţii promovate în baza unor reglementări lipsite de sens atât în conţinut, cât şi în formă şi aplicabilitate. Sumele care ar trebui achitate de unităţile pe care le reprezentăm către toate aceste organisme vor fi foarte mari, prevedem noi, aproape imposibil de achitat de unităţile mici şi foarte împovărătoare pentru toate celelalte, nemaivorbind de faptul că ne obligă să creştem arbitrar tarifele“, se arată într-o adresă primită din partea FIHR, semnată de preşedintele Radu Enache.
Hotelierii spun că taxele pentru drepturile de autor ar putea creşte de peste trei ori în 2012, ceea ce s-ar putea regăsi şi în tarifele practicate de aceştia.  
Potrivit legilor în vigoare, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) trebuie să desemneze câte un organism unic de colectare a taxelor pentru drepturile de autor pentru fiecare categorie.

Hotelierii, prinşi în războiul colectorilor

Hotelierii sunt bulversaţi de explozia de organisme de colectare, nemaiştiind cine pe cine reprezintă. „Mărturisesc că nu ne este foarte clar cine pe cine reprezintă. Nu am reuşit niciodată să înţelegem care organisme pe cine reprezintă şi pentru ce opere“, a spus preşedintele Radu Enache. În prezent, toate aceste organisme se luptă între ele pentru colectarea taxelor, astfel încât nimeni nu mai înţelege nimic. Există Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR), dar şi Asociaţia pentru Drepturile Producătorilor de Fonograme din România (ADPFR). Avem Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual (DACIN SARA), dar şi Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România – Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR ARGOA), tot aşa cum avem Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) şi Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturile de Autor (UCMR – ADA). La acestea se adaugă Asociaţia Română pentru Artişti Interpreţi sau Executanţi (ARAIEX). Toate aceste organisme vânează în această perioadă unităţile de cazare şi de alimentaţie publică pentru a face rost de bani. Trebuie spus că pe site-ul ORDA figurează ca şi colectori unici pentru 2012: DACIN SARA, ARAIEX şi UPFR. Cu toate acestea, şi celelalte organisme încearcă să-şi agaţe contribuabili.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS