28.4 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateBiblioteca Aman şi-a „tras“ televizoare şi laptopuri

Biblioteca Aman şi-a „tras“ televizoare şi laptopuri

Mai ştiţi ce scria Gazeta de Sud la începutul lunii februarie despre investiţiile suspecte de la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, finanţate de Consiliul Judeţean Dolj? Ei bine, conducerea bibliotecii a ieşit la shopping cum a primit banii. Dar nu a cumpărat cărţi, ci jucării pentru oameni mari, cum ar fi televizoare color de 15.000 de lei bucata, laptopuri de 6.000 de lei bucata sau aparate foto de o mie de lei. În total, pe astfel de tehnologii, biblioteca a cheltuit 170.000 de lei, aproape un sfert din banii cu care CJ voia să schimbe înfăţişarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Pe cei care aşteaptă cu sufletul la gură deschiderea unui cinematograf de ultimă generaţie la Craiova îi informăm că suferinţa lor a luat sfârşit. Numai că locul unde pot viziona filme 3D cu sunet excepţional este o surpriză. Aţi ghicit, toate acestea se întâmplă la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ Dolj. Şi asta, pentru că oficialii CJ Dolj, instituţia care finanţează activitatea bibliotecii, au sfidat criza şi au uitat de lipsa banilor pe care o invocă la fiecare şedinţă. Prin urmare, au aprobat un buget de câteva sute de mii de lei pentru investiţii în tehnologii de ultimă oră. Cum s-a văzut cu banii pe mână, conducerea Bibliotecii Judeţene a plecat la shopping, de unde s-a întors doldora de televizoare, laptopuri, sisteme audio performante, camere foto şi video, toate indispensabile, nu, activităţii de zi cu zi. De pe lista de cumpărături lipseşte însă tocmai obiectul muncii unei biblioteci: cărţile.

Se vede 3D

Uitându-ne în coşul de cumpărături al bibliotecii, publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, am observat că în luna iubirii, februarie, conducerea a pus accentul pe tehnologie, pe care a achiziţionat-o nu prin licitaţie publică sau măcar printr-o cerere de ofertă, ci direct, de la cine i-a plăcut mai mult. Biblioteca a „investit“ cel mai mult într-un televizor LED 3D cu diagonală de 177 de centimetri, pe care a plătit 15.322 de lei (circa 3.500 de euro – n.r.). Dar pentru a vedea tridimensional la TV, ai nevoie de ochelari speciali. Aşa că 10.380 de lei (2.500 de euro – n.r.) s-au dus pe achiziţia a 30 de perechi de ochelari.
Nici sunetul nu a fost neglijat. Pentru 2.500 de lei, biblioteca se mândreşte acum cu un sistem home cinema 3D bluray. Altă „investiţie“ în cultură care va rămâne nu în paginile unei cărţi, pentru că ele nu au fost incluse pe lista de cumpărături, ci poate în memoria vreunui stick USB, este aceea într-o cameră video profesională, al cărei preţ este de, atenţie, 14.790 de lei (aproximativ 3.500 de euro – n.r.). Pentru a se tehnologiza puternic, conducerea bibliotecii a achiziţionat două laptopuri performante a câte 3.391 de lei, alt laptop ultraperformant de 5.000 de lei, încă două televizoare LED cu diagonala de 81 de centimetri, a câte 2.800 de lei, trei aparate foto Sony Cyber Shot a o mie de lei fiecare şi un proiector Epson de 4.300 de lei. Cum aparatele foto părea să nu fie suficiente, biblioteca a mai comandat zece bucăţi marca Nikon fiecare, în valoare de o mie de lei, şi un laptop LED 3D în valoare de 6.300 de lei, că doar nu era să pui filme la televizorul de 177 de centimetri de pe un laptop amărât, fără 3D. Toate aceste achiziţii au fost făcute în luna iubirii.
Dar cum o instituţie de cultură se respectă, în ciuda crizei financiare, biblioteca nu a ratat nici cumpărăturile din luna cadourilor, una mai ciudată decât alta.

Brichete pentru momente emoţionante

Biblioteca a început tare luna decembrie 2011. A cumpărat zece laptopuri Samsung a câte 1.447 de lei bucata. Apoi a continuat cu un aparat foto digital Nikon de 1.210 lei, cu alte patru laptopuri Sony Vaio de 1.450 de lei fiecare. Cum o cumpărătură duce la alta, creând dependenţă, a mai cumpărat două amplificatoare pentru discursuri de 1.440 de lei fiecare, două sisteme de sunete de 1.445 de lei fiecare, două cabinete din lemn pentru discursuri de 1.445 de lei fiecare, două seturi de microfoane de 1.445 de lei fiecare, două sisteme de conectică pentru discursuri de 1.445 de lei fiecare şi, în fine, două seturi de baterii pentru discursuri de 1.445 de lei fiecare. Pentru că era luna cadourilor, biblioteca s-a gândit că nu ar fi rău să cumpere şi ceva care conţine hârtie.
Dar nu cărţi, nu, aşa ceva era inadmisibil, doar este bibliotecă. Şi aşa s-a orientat către… agende, din care a cumpărat cu sutele. Nu ca să scrie cineva în ele, poate studenţii, elevii sau oricine interesat de lectură, ci pentru a le face cadou colaboratorilor. Deci, biblioteca a cumpărat 200 de agende în schimbul sumei de 3.200 de lei, alte o sută de agende pentru 1.200 de lei, o sută de agende plus calculator în valoare de 1.800 de lei, 200 de stickuri USB în sumă de 7.800 de lei, 50 de căni cu linguriţă, 50 de ceasuri cu pix în valoare de 126 de lei fiecare.
De asemenea, pe lista de cumpărături mai figurează 10.000 de calendare de 4.000 de lei, 10.000 de semne de carte (poate singura achiziţie care are legătură cu cărţile – n.r.), aproape 20.000 de pliante şi flyere de peste o mie de euro şi, culmea achiziţiei unei instituţii de cultură… 1.000 de brichete pe care a plătit 1.650 de lei.

Colaboratorii cer de mâncare

L-am întrebat pe directorul bibliotecii, Lucian Dindirică, la ce îi foloseşte atâta tehnologie. „Televizorul 3D va fi folosit la şcoala de vară pentru copii, de camera video aveam nevoie pentru că noi filmam cu aparatul foto şi nu se vedea bine. Eu am acasă o cameră video de 2.500 de lei şi nu filmează bine. Iar sistemele de sonorizare sunt pentru conferinţe“, a încercat Dindirică o explicaţie. Ce face cu atâtea laptopuri şi aparate foto însă nu am aflat. Şi nici cu brichetele. Ne-a spus, în schimb, ce face cu zecile de mii de pliante, calendare şi agende. „Avem peste o mie de colaboratori. Le-am oferit în luna decembrie“, a spus el. După ce am discutat cu directorul bibliotecii, ne-a încercat un sentiment de vină. Poate banii cheltuiţi provin din fonduri europene şi atunci nu trebuie să dea socoteală pentru oportunitatea achiziţiilor. Dar nu, ei provin din bugetul Consiliului Judeţean Dolj, a cărui conducere se plângea că nu mai are bani să plătească funcţionarii publici în ultimele trei luni din an. A cărui conducere se tânguia că primarii sunt în incapacitate de plată şi că mor oamenii de foame.
Dacă tot vorbeam de oficialii CJ Dolj, să vă spunem cum văd ei situaţia de la bibliotecă. „Atunci când îşi fac bugetul, cei de la bibliotecă spun lucrurile de care au nevoie. Cel care este în fruntea instituţiei a dat un concurs, el ştie cel mai bine. Dar  este bibliotecă, nu este nimic exotic. Dacă ar fi cumpărat televizoare societatea de drumuri, atunci da, dar ei au și American Corner“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj şi şeful pe linie de partid al directorului de la bibliotecă.

Fără număr

Vestea şi mai proastă este că Lucian Dindirică încă nu a cheltuit toţi banii primiţi de la CJ Dolj pentru achiziţii. El mai poate cumpăra un televizor 3D cu diagonală mare şi încă o cameră video performantă. În această situaţie, în plină criză, biblioteca se poate implica în organizarea de nunţi. Spaţiu are, camere video şi foto are, sonorizare la fel. Face şi ea un ban cinstit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS