10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAre handicap psihic gradul III şi o pensie de 33 de lei

Are handicap psihic gradul III şi o pensie de 33 de lei

Un bărbat din Mehedinţi, diagnosticat cu oligofrenie și încadrat la handicap psihic de gradul III, s-a postat ieri în faţa prefecturii cu o pancartă legată de gât, declarând că este în greva foamei. Victor Mişa, de 45 de ani, este nemulţumit de faptul că, în ciuda suferinţei sale, statul nu îi acordă decât o pensie de 33 de lei, din care nu are cum să supraviețuiască. Omul locuieşte cu fiul său, care are şi el un handicap ușor, într-o casă sărăcăcioasă din comuna Şimian. Nu este prima dată când bărbatul recurge la greva foamei din cauza sărăciei, dar şi a modului în care statul tratează problemele persoanelor cu handicap. El spune că are acte cu care poate dovedi că a trecut de toate comisiile medicale de evaluare a bolii.
„Ştiu că nu este normal ca un bărbat de vârsta mea să stea în stradă şi să facă greva foamei. Nici eu nu vreau asta, dar nu am ce să fac! Sunt un om bolnav, cu handicap de gradul III, diagnosticat cu oligofrenie, şi cu toate astea am o pensie de 33 de lei. Adică cu atât mă ajută statul pe mine, după ce am mers la mai multe controale şi am trecut prin toate comisiile pe care cei de la Casa de Pensii le-au cerut. Eu dacă nu îmi iau tratamentul în fiecare zi nu mai ştiu de mine. Nu cer pensie mare, cer să mi se dea atât cât ar trebui, şi nu cred că la boala mea am dreptul doar la 33 de lei. Ce să fac eu cu banii ăştia, când toate sunt atât de scumpe?“, a explicat Victor Mişa.
Bărbatul a mai făcut o dată greva foamei, acum un an, când i-a cerut prefectului să îl ajute pe fiul său să îşi găsească un loc de muncă din care să câştige cinstit o pâine. Acţiunea sa de atunci a avut rezultat, fiul său fiind angajat la o firmă de construcţii, unde munceşte şi astăzi. Bărbatul mai spune că a încercat de mai multe ori să îşi rezolve problema la Casa de Pensii din Mehedinţi, însă s-a lovit doar de uşi închise.
„Eu nu îi reproşez nimic domnului prefect. Din contră, îi mulţumesc că anul trecut l-a ajutat pe băiatul meu să îşi găsească un loc de muncă, însă dânsul este singurul care mă poate ajuta, pentru că cei de la Casa de Pensii nu m-au băgat în seamă, nu mi-au dat nici un răspuns la ceea ce le-am cerut să îmi explice“, a mai spus bărbatul.
De aceleaşi uşi închise ne-am lovit şi noi atunci când am încercat să obţinem un punct de vedere. „Eu nu pot să vă spun nimic şi nici altcineva nu are cine, pentru că nu mai avem purtător de cuvânt, iar doamna director vine mâine la birou. Nu am ce să vă spun“, a răspuns o angajată a instituţiei.
Reprezentantul guvernului în teritoriu cunoaşte situaţia în care se află bărbatul din Şimian şi spune că va încerca să îl ajute. În același timp, este decis să îşi trimită corpul de control la Casa de Pensii, fiind nemulţumit de atitudinea angajaţilor de aici faţă de public.
„Cunosc situaţia domnului Victor încă de anul trecut, când a venit la mine să îmi ceară ajutor pentru fiul dânsului, care nu reuşea să se angajeze din cauza unei probleme de sănătate minoră pe care o are. Am intervenit atunci şi problema a fost rezolvată. Bineînţeles că şi acum o să încerc să îl ajut, însă altceva aş vrea să spun. Nu mi se pare normal ca angajaţii de la Casa de Pensii să aibă o atitudine vitregă faţă de oameni, indiferent de problemele pe care le au. Aici pensionarii speră să găsească sprijin şi nu este prima dată când aflu că angajaţii de aici îi tratează pe oameni cu indiferenţă. Am să trimit o comisie de control să vedem ce se întâmplă“, a declarat Ion Mîţu, prefectul județului Mehedinţi.
Protestatarul este decis să facă zilnic greva foamei până când problema sa va fi rezolvată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS