22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFurtuna solară din această săptămână, mai puţin puternică decât se aştepta

Furtuna solară din această săptămână, mai puţin puternică decât se aştepta

Furtuna solară care a afectat Pământul nu este cea mai puternică din ultimii cinci ani şi nici una din cele mai puternice din această perioadă, contrar previziunilor iniţiale, au informat autorităţile americane, citate de agenţia Belga şi de Agerprers.
Furtuna de particule, provocată de o erupţie solară şi clasificată de puterea unu pe o scară de cinci, n-a perturbat în cele din urmă comunicaţiile prin satelit, GPS-ul sau reţelele de electricitate, a informat Agenţia americană pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA). 
"Până acum nu ne-a fost semnalată nicio perturbare a sistemului electric sau de comunicaţii", spune Joseph Kunches, expert în meteorologie spaţială la NOAA. El a adăugat că "vineri fenomenul ar trebui să înceteze". 
Două erupţii de plasmă solară, care au produs furtuna, au avut loc marţi seară şi miercuri dimineaţă, la interval de o oră, în aceeaşi zonă a Soarelui, a anunţat NASA. 
Vântul, plin de particule solare, care înainta cu viteză foarte mare, cuprinsă între 100 km/secundă şi 2.500 km/secundă, a intrat în atmosfera terestră ieri, la 10h45 GMT, potrivit NOAA, însă furtuna geomagnetică produsă la contactul cu câmpul magnetic terestru a atins doar forţa unu, cea mai scăzută pe scara de cinci. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS