17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia: Mii de persoane au protestat la Moscova împotriva lui Vladimir Putin

Rusia: Mii de persoane au protestat la Moscova împotriva lui Vladimir Putin

Mii de manifestanţi s-au strâns în această seară în piaţa Puşkinskaia din centrul Moscovei, pentru a denunţa victoria lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale, informează NewsIn. Potrivit poliţiei, circa 14.000 de persoane au participat la mitingul anti-Putin, derulat sub sloganul "Pentru alegeri libere", dar organizatorii au estimat că cel puţin 20.000 de oameni au ieşit în stradă. Primăria Moscovei a ezitat să acorde autorizaţie pentru protest şi le-a refuzat organizatorilor dreptul de a organiza mitingul în locurile pe care le-ar fi dorit. Abia după ce aproximativ 5.000 de persoane şi-au anunţat participare la manifestaţie, pe reţeaua de socializare Facebook, autorităţile din Moscova a decis să facă un compromis. Circa 100 de activişti din gruparea radicală de opoziţie Cealaltă Rusie au fost reţinuţi în cursul unui protest neautorizat din apropiere de Comisial Electorală Centrală, politicianul Eduar Limonov, care conduce gruparea, aflându-se printre persoanele reţinute. Trei reporteri au fost de asemenea reţinuţi pentru scurt timp, iar unul dintre ei ar fi fost bătut. Cel puţin 800 de persoane au participat la un miting neautorizat al opoziţiei la Sankt Petersburg, iar 70 dintre ei au fost arestaţi.
Între timp, circa 10.000 de persoane s-au strâns în piaţa Manej, în apropiere de Kremlin, pentru a saluta victorialui Putin. Printre cei care au luat cuvântul la evenimentul urmat de un concert au fost celebrităţi din lumea sportului şi spectacolului, care l-au felicitat pe Putin pentru victorie şi au denunţat afirmaţiile opoziţiei potrivit cărora campania a fost incorectă, iar votul a fost fraudat.
Premierul Vladimir Putin, în vârstă de 59 de ani, se întoarce la Kremlin pentru un al treilea mandat de preşedinte după ce a obţinut 63,6% din voturi, potrivit cifrelor finale anunţate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Oficiali din CEC şi din poliţie au recunoscut că s-au înregistrat unele nereguli, dar au insistat că au fost pe scară prea mică pentru a avea un impact semnificativ asupra rezultatului. Putin a ordonat lansarea unei anchete în acest sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS