17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDiaconescu: România nu intenţionează să blocheze candidatura Serbiei la UE

Diaconescu: România nu intenţionează să blocheze candidatura Serbiei la UE

România nu intenţionează să blocheze candidatura Serbiei la UE, în pofida problemelor legate de minoritatea clahă din ţară, a declarat ministrul român de externe Cristian Diaconescu, potrivit NewsIn.
"Nu se poate vorbi de un blocaj", a dat asigurări şeful diplomaţiei române, precizând că Bucureştiul vrea numai "garanţii normale" în ceea ce priveşte vlahii.
România mai vrea ca CE să realizeze un raport al progresului drepturilor minorităţilor în Serbia până în septembrie 2012, a adăugat ministrul, care şi-a exprimat speranţa că Bucureştiul şi Belgradul vor putea semna un protocol privind situaţia vlahilor "cât mai curând posibil".
La concluziile Consiliului Afaceri Generale de marţi a fost anexată o Declaraţie a Comisiei Europene prin care aceasta reiterează importanta respectării şi protecţiei drepturilor minorităţilor, ca parte integrantă a criteriilor de aderare la UE. Totodată, Comisia se angajează să continue monitorizarea strictă a eforturilor Serbiei în acest domeniu şi să raporteze în octombrie 2012 asupra progreselor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS