22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSirienii votează astăzi un nou proiect de Constituţie

Sirienii votează astăzi un nou proiect de Constituţie

Sirienii sunt convocaţi astăzi la urne, pentru a se pronunţa asupra unei noi Constituţii, despre care guvernul spune că va introduce pluralismul politic în ţara afectată de violenţe, informează NewsIn. Peste 14.000 de secţii de vot au fost deschise în întreaga ţară, pentru cei aproximativ 15 milioane de alegători eligibili, a anunţat Ministerul de Interne. Opoziţia a precizat că va boicota referendumul, spunând că este "pătat cu sânge" şi creat de regimul Baath al preşedintelui Bashar al-Assad.
Principala schimbare în noul proiect de lege fundamentală permite înfiinţarea de noi partide politice. Documentul fixează şi vârsta minimă la care o persoană poate deveni preşedinte la 40 de ani, faţă de 34 în prezent. Când Bashar al-Assad i-a urmat la preşedinţie tatălui său Hafez, în 2000, avea 34 de ani, iar Constituţia a fost amendată pentru a-i permite să devină şeful statului.
În paralel, forţele guvernamentale au continuat să bombardeze mai multe zone din provincia Homs, din centrul ţării, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului. Organizaţia cu sediul la Londra a pecizat că ciocniri între trupele guvernamentale şi defectori din armată au avut loc în provincia Daraa, din sudul ţării, provocând moartea unei persoane, iar cel puţin 83 de oameni au fost ucişi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS