28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia e cel mai recent obstacol în calea apropierii Serbiei de UE, scrie presa de la Belgrad

România e cel mai recent obstacol în calea apropierii Serbiei de UE, scrie presa de la Belgrad

România este cel mai recent obstacol în calea Serbiei de a obţine statutul oficial de ţară candidată la UE, scrie cotidianul sârb Danas, citat de NewsIn.
Potrivit publicaţiei, României este hotărâtă să blocheze o decizie pozitivă privind statutul până când vor fi făcuţi "paşi pentru a îmbunătăţi poziţia vlahilor" din Serbia.
Această declaraţie ar fi fost făcută ieri de oficiali sârbi, înainte de o întâlnire cu ministrul german de externe Guido Westerwelle.
"Românii au anunţat că vor bloca această candidatură din cauza dosarului vlahilor. Aceasta a umbrit discuţiile deja dificile cu Westerwelle", a declarat surse citate sub acoperirea anonimatului de cotidian.
Oficialii au dat asigurări că vor lansa "imediat o comunicare intensă" cu România – una dintre cele cinci state membre UE care nu au reunoscut independenţa Kosovo.
Comunitatea românească din Serbia numără aproximativ 250.000 de persoane. Cei mai mulţi locuiesc în Valea Timocului, în estul Serbiei, şi Voivodina, în nordul ţării. Spre deosebire de românii din Voivodina, care au fost recunoscuţi oficial încă din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Timoc nu s-au bucurat niciodată de drepturi specifice minorităţilor naţionale. În Voivodina, românii beneficiază de învăţământ public, emisiuni de televizune şi posturi de radio în limba română, iar în 2001 a fost înfiinţată şi o episcopie ortodoxă română, care a fost recunoscută de Ministerul Cultelor din Serbia în aprilie 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS