Numărul intervenţiilor SMURD a crescut în 2011 cu peste 27% faţă de anul precedent, ceea ce înseamnă în medie aproximativ 500 de intervenţii pe zi, potrivit bilanţului activităţii desfăşurate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anul trecut, din care citează Agerpres.
Acest lucru a fost determinat de creşterea numărului de echipaje SMURD, de o mai bună coordonare cu servicii medicale de ambulanţă, dar şi de creşterea nivelului de încredere a populaţiei în acest serviciu.
Potrivit bilanţului IGSU, în 90% dintre intervenţii a fost acordată asistenţă adulţilor, iar în 10% – copiilor.
Timpul mediu de răspuns a fost de nouă minute, iar cel de intervenţie de 40 de minute.
Cele mai multe intervenţii au fost în municipiul Bucureşti (aproape 52.000) şi în judeţele Cluj, Mureş, Constanţa şi Timiş. Cifrele reflectă şi intervenţiile unităţilor de descarcerare.
În 2011 au fost operaţionalizate şapte echipaje în trei judeţe şi au fost create premisele generalizării serviciilor SMURD la nivelul întregii ţări.
La sfârşitul anului trecut, în România acţionau 199 de echipaje SMURD la nivelul municipiului Bucureşti şi 36 în judeţe. Numărul ambulanţelor variază de la judeţ la judeţ, existând încă un important număr de judeţe fără ambulanţe de Terapie Intensivă.