11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMiniștrii de finanțe din zona euro au aprobat un nou pachet de salvare pentru Grecia

Miniștrii de finanțe din zona euro au aprobat un nou pachet de salvare pentru Grecia

Miniştrii de finanţe din zona euro au reușit să ajungă la un acord, după 12 ore de negocieri, privind cel de-al doilea pachet de salvare pentru Grecia, în valoare de 130 de miliarde de euro, informează NewsIn.
Atena are nevoie urgentă de acești bani pentru a evita să intre în incapacitate de plată la mijlocul lunii martie, când trebuie să achite o serie de datorii.
Miniștrii de finanțe au aprobat împrumutul după ce Grecia s-a angajat să implementeze noi măsuri de austeritate, printre care tăierea pensiilor și a salariului minim, precum și reforma sistemului de impozitare.
"Eurogroup este deplin conștient de eforturile semnificative făcute deja de cetățenii greci, dar subliniază că este nevoie de noi eforturi majore din partea societății elene pentru a readuce economia pe calea unei creștere durabile", se arată într-un comunicat al Eurogrup, publicat după negocierile care au început aseară la Bruxelles și s-au încheiat spre dimineață. 
Până în 2020, Grecia trebuie să își reducă datoria publică la 120% din PIB față de 160 în prezent.
Până în prezent, runde succesive de măsuri de austeritate nu au reuşit să readucă creşterea economică şi au dus la ciocniri între manifestanţi şi poliţie.
Măsurile adoptate recent de Parlament prevăd reduceri în valoare totală de 3,3 miliarde de euro ale salariilor şi pensiilor, precum şi ale cheltuielilor cu apărarea şi asistenţa medicală.
Duminică, mii de persoane au protestat la Atena faţă de noile măsuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS