17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEZ şi TVR alimentează scandalul taxei radio-TV

CEZ şi TVR alimentează scandalul taxei radio-TV

CEZ invocă presiuni din partea SRR şi SRTV pentru cumularea facturilor de curent cu taxa radio-TV. TVR spune că taxa se facturează separat.

Scandalul taxei radio-TV capătă proporţii. Încercând să explice cumularea facturilor de curent cu taxa radio-TV, compania CEZ aruncă pisica în curtea SRR şi SRTV, dar şi a clienţilor. „Decizia de a emite o factură unică a fost influenţată, pe de o parte, de repetatele solicitări ale Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV), iar pe de alta, de numeroasele sugestii şi cereri primite din partea clienţilor noştri, pentru a facilita urmărirea debitului acumulat şi a evita aplicarea de penalităţi şi chiar deconectarea“, ne transmite CEZ.
După cum am arătat în numărul GdS din 15 februarie („Taxa radio-TV, între şantaj şi legalitate“), cumularea celor două facturi nu este legală. În loc să treacă la facturarea separată, CEZ recomandă clienţilor săi trei modalităţi de a nu plăti taxa radio-TV: scutirea conform legii; declaraţia pe proprie răspundere că nu deţin aparate radio şi TV; informare asupra refuzului la plată, care trebuie aprobat de SRTV! Recomandarea ascunde însă următoarea capcană: declararea eronată că nu deţin receptoare radio-TV atrage clienţilor CEZ amenzi de 50 – 100 de lei – pentru persoanele fizice şi 100 – 500 de lei – pentru persoanele juridice, plus despăgubiri la valoarea dublului taxei pe un an.

Clienţii demască abuzul

Presiunile invocate de CEZ din partea SRR şi SRTV au fost infirmate ieri de reprezentanţii televiziunii publice. „Facturarea taxei TV se face odată cu cea a energiei electrice consumate şi în conformitate cu metodologia proprie fiecărei societăţi de furnizare a energiei electrice, mandatarele SRTV. În privinţa contractului de mandat cu CEZ Vânzare SA, taxa TV se facturează odată cu energia electrică consumată, dar pe o factură separată de cea de energie“, se arată într-o adresă primită ieri din partea TVR.
Între timp, pe adresa GdS sosesc noi sesizări din partea consumatorilor, care ne semnalează „furtul“ banilor pentru energie electrică în contul taxei radio-TV. Elena Bănuţ, din localitatea Copăceni (Vâlcea), ne-a relatat o astfel de experienţă. „Am primit la sfârşitul lunii decembrie 2011 factura de energie electrică în valoare de 25,21 lei, pe care am achitat-o pe 19 ianuarie 2012 la un oficiu poştal din Râmnicu Vâlcea. Pe 15 februarie, am primit acasă un plic de la CEZ prin care eram înştiinţată că pe 16 februarie (ora 10.00) urma să fiu deconectată de la reţeaua de energie electrică, deși achitasem factura. Am sunat la CEZ, am vorbit cu o operatoare, i-am explicat că am achitat factura, i-am transmis numărul chitanţei, iar aceasta mi-a răspuns că banii (cei 25,21 lei) au fost viraţi la factura de radio-TV. I-am spus că nu acela e numărul de factură şi nici valoarea ei nu corespunde, eu achitasem contravaloarea facturii de energie electrică. Operatoarea mi-a răspuns că trebuie să mai achit o dată factura de curent, în valoare de 25,21 lei. (…) Consider această nedreptate care mi s-a făcut un abuz din partea CEZ Vânzare, drept pentru care vă rog să luaţi măsurile care se impun, pentru protejarea populaţiei de a i se «fura» practic banii“, a precizat clienta CEZ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS