10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatul a împrumutat 5,5 milioane de euro pe oră de la începutul acestui an

Statul a împrumutat 5,5 milioane de euro pe oră de la începutul acestui an

România a împrumutat, de la începutul anului, 20 de miliarde de lei (4,6 miliarde de euro), de două ori mai mult decât banii împrumutaţi în aceeaşi perioadă din 2011, ceea ce înseamnă 132 de milioane de euro pe zi sau 5,5 milioane de euro pe oră, potrivit calculelor The Money Channel.
Ministerul de Finanţe a atras de pe piaţa internă aproximativ 3,5 miliarde de euro, la care se adaugă şi emisiunea de bonduri în dolari.
Statul şi-a propus să atragă de pe piaţa internă, prin licitaţiile de titluri de stat de până acum, aproximativ 8 miliarde de lei, însă a împrumutat de aproape două ori mai mulţi bani, adică 15 miliarde de lei. Se adaugă la banii împrumutaţi şi emisiunea de obligaţiuni pe piaţa externă, prin care statul a atras 1,5 miliarde de dolari de pe Wall Street. Cele 4,6 miliarde de euro împrumutate la începutul acestui an reprezintă aproximativ 29% din nevoia de finanţare estimată de Ministerul de Finanţe pentru tot anul.
Cu o datorie publică de 33,3% din PIB la sfârşitul trimestrului al doilea din anul trecut, România rămâne printre statele membre ale UE fără probleme din acest punct de vedere. În Uniune, datoria medie se ridică la 82,2% din produsul intern brut.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS