33.4 C
Craiova
marți, 1 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAjutoru’ vine cu prefectu’

Ajutoru’ vine cu prefectu’

Mai multe familii sărace din comuna doljeană Întorsura au primit ieri pachete cu alimente de bază de la prefectul Nicolae Giugea

După ce au instalat în centrul Craiovei un cort unde oamenii îi pot ajuta pe sinistraţii din ţară cu orice le este la îndemână, reprezentanţii prefecturii au aplicat principiul „cămaşa e mai aproape de piele decât haina“. Aşa că şi-au îndreptat privirile mai întâi înspre locuitorii din Dolj, cărora le-au dus ieri pachete cu alimente primite din donaţii de la mai multe firme. Cu portbagajul plin, autoturismul de teren al  prefecturii a dat o fugă în comuna Întorsura. „M-a sunat primarul din localitate şi mi-a spus că mai multe familii sunt în situaţie critică. Unii nu mai au lemne să se încălzească, alţii nu mai au mâncare. Aşa că am strâns câteva ajutoare şi le-am dus“, a declarat Nicolae Giugea. Cu această ocazie, prefectul a inspectat şi Drumul European Craiova – Calafat, pe care circulaţia se desfăşura în condiţii acceptabile. Traficul a fost uşurat şi de numărul mic de autoturisme, semn că şoferii au ascultat avertismentele şi au rămas acasă. A nins atât de mult în zona Radovan, de exemplu, încât copacii din celebra pădure se rupseseră de la mijloc, iar cei care încă rezistau erau aplecaţi de atingeau pământul. Pe alocuri, crengile dădeau să iasă pe drum. Norocul drumarilor şi al autorităţilor a fost că a nins liniştit, fără viscol. Altfel, zidul de aproape un metru, format din zăpada aruncată de utilaje pe marginea şoselei, ar fi îngropat totul în jur. Cei aproape 37 de kilometri distanţă dintre Craiova şi Radovan au fost străbătuţi în 40 de minute.

În casă, frig ca afară

Vizita prefectului a animat puţin comuna, încremenită sub stratul de zăpadă. Primarul l-a întâmpinat pe Giugea cu un tractor de 340 de cai-putere cu plug, care să croiască drum spre casele familiilor sărace.  Primul vizitat a fost Ilie Ştefan, un bărbat trecut de 60 de ani, peste care stătea să cadă casa din chirpici. Singura cameră locuibilă era sprijinită cu grinzi. Mai mulţi pari înfipţi în mijloc susţineau tavanul crăpat. De o parte  „odihnea“ plita îngheţată, iar lângă ea, un mănunchi de surcele care promiteau căldură preţ de câteva minute. Lângă ochiul de fereastră era culcuşul care i-a salvat viaţa lui Ilie. Pături motolite, slinoase, aduceau aminte de un coteţ  în care poate nu ar dormi nici câinii familiilor înstărite. „Am consumat toate lemnele şi e foarte frig. Aici dorm eu, dar nu mai am de nici unele. Mulţumesc pentru ajutorul primit“, i-a spus Ilie smerit prefectului. Ironia sorţii face ca în curtea lui Ilie să fie ridicată o casă, neterminată. „El este sinistrat, inundaţiile i-au distrus casa, guvernul a alocat bani şi materiale pentru a i se construi una noua, dar pe fostul primar nu l-a interesat, iar guvernul a luat ajutoru’ înapoi. Casa pe care o vedeţi i-am ridicat-o noi din materiale de la căminul cultural. Dar acum nu mai avem bani să o terminăm“, a explicat situaţia primarul Constantin Camen. „Găsiţi-i o cameră unde să locuiască decent şi îi voi plăti eu chiria. Vom vedea cum rezolvăm şi cu această casă“, a promis prefectul. Plugul a desţelenit drumul şi către familia Oprea, a cărei casă este aşezată într-o vale acoperită de nămeţi. Deşi tractorul făcuse potecă, autoturismul de teren al prefectului a rămas cuminte în capul dealului. Aliniaţi într-o cameră încălzită din belşug, patru copii şi tatăl lor le-au zâmbit jurnaliştilor. Erau bucuroşi de alimente, dar şi pentru că le deschidea cineva uşa. Pe patul în care dormeau la grămadă erau aşezate ca nişte trofee mai multe lipii făcute pe plită. „Aici dormim, că e cald“, a explicat Alin Oprea, tatăl copiilor. Câteva case mai încolo, un bărbat între două vârste a ieşit la poartă şi se lăuda că a dat zăpada de pe casă. „Mulţumesc pentru pachet. Să ştiţi că avem gemeni!“, i-a spus el mândru primarului. „Ce ai spus?“, l-a întrebat primarul în timp ce dădea ordine tractorului să croiască drum maşinii prefectului. „Avem gemeni“, a venit ecoul. Zgomotul motoarelor i-a trezit din hibernare pe mai mulţi vecini. Curioşi, au ieşit la porţi să vadă cine face atâta zarvă. Cum pachetele pentru familiile sărace se terminaseră, prefectul a făcut cale întoarsă la Craiova. 

Ajutoare de la hipermarketurile din Craiova

Reprezentanţii a șase hipermarketuri şi ai mall-ului ElectroputereParc au stabilit ieri încheierea unui parteneriat cu Prefectura Dolj prin care să se colecteze alimente pentru persoanele afectate de fenomenele meteo extreme din această perioadă. Este vorba despre ElectroputereParc, Selgros, Kaufland, Auchan, real-, Succes şi Metro. Parteneriatul a fost iniţiat de prefectură. De asemenea, în centrul Craiovei a fost montat un cort, unde oamenii pot face donaţii pentru sinistraţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS