10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOchelari cu infraroşu cu bani de la buget

Ochelari cu infraroşu cu bani de la buget

Primăria Craiova a prevăzut în buget finanţare pentru achiziţionarea unor sisteme pentru vedere pe timp de noapte, cum n-are nici poliţia

Municipalitatea craioveană nu încetează să surprindă cu investiţiile sale de o necesitate discutabilă. Una dintre aceste investiţii, pe care consilierii locali au aprobat-o în şedinţa de săptămâna trecută, vizează achiziţionarea a cinci aparate de vedere pe timp de noapte, cu raze infraroşii. Pentru această achiziţie – propusă de Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă şi Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Craiova şi vizată de însăşi primarul Antonie Solomon, care este şi preşedinte al Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă – s-au alocat deja banii necesari. Este vorba de 10.000 de lei, reprezentând contravaloarea estimată a celor cinci aparate de vedere cu infraroşii.

Fără justificare în memoriul justificativ

Ar fi fost interesantă justificarea necesităţii unor asemenea sisteme de vedere pe timp de noapte pentru angajaţii municipalităţii. Reprezentanţii primăriei n-au fost însă în măsură să ne ofere asemenea amănunte, iar „Memoriul justificativ“ întocmit de şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă şi Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Craiova (subunitate aflată în subordinea directă a primarului Antonie Solomon) şi anexat filei de buget nu conţine însă absolut nici un cuvinţel despre asemenea achiziţie, vorbindu-se doar despre dotarea acestui serviciu cu „tehnică necesară desfăşurării de intervenţii în caz de situaţii de urgenţă“ şi despre „mijloace de dezvoltare a capacităţii cognitive“. Abia în lista cheltuielilor materiale pentru anul 2012, aprobate săptămâna trecută de consiliul local, sunt menţionate cele cinci bucăţi de „sistem vedere infraroşu“, a câte 2.000 de lei bucata, deci 10.000 de lei în total. Tot acolo sunt trecute pentru achiziţie şi patru bucăţi de „sistem detecţie prezenţă tensiune şi curent“, a câte 1.500 de lei bucata. Culmea este că nici o instituţie din Dolj – nici poliţia şi nici măcar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – nu are în dotare asemenea aparate.

„Pentru ce le trebuie aşa ceva?“

Părerile consilierilor locali despre astfel de dotări demne de filmele cu Rambo sunt împărţite.
„Probabil că sunt necesari, dacă au fost propuşi spre achiziţionare, pentru că sunt materiale specifice pe care trebuie să le aibă în dotare după anumite norme“, a declarat consilierul local PSD Constantin Răducănoiu.
„Din motive obiective nu am putut fi prezent la şedinţa consiliului local în care s-a votat bugetul, însă, dacă aş fi fost, cu siguranţă că aş fi votat împotriva acestui buget. Cred că s-a cam exagerat cu aceste cheltuieli din banii publici ai craiovenilor. Ochelari cu infraroşu? Pentru ce le trebuie aşa ceva? Să vadă situaţia Craiovei mult mai roz decât este în prezent?“, a spus, mai în glumă, mai în serios, consilierul local PNL Pavel Badea.
„Tot acest buget propus de Antonie Solomon nu este altceva decât un dezmăţ pe banul public, pornind de la aceşti ochelari cu infraroşu, a căror utilitate pentru primărie n-o înţeleg, şi terminând cu alocarea a un miliard (n.r. – de lei vechi) pe zi pentru Spaţii Verzi“, a susţinut consilierul local PDL Vasile Marian.
Chestionaţi prin intermediul paginii de Facebook a Gazetei de Sud, craiovenii n-au considerat nici ei tocmai utilă o asemenea investiţie.
„Dacă n-au şi ei pe ce să dea banii… Străzile nu le fac, să nu mai fie gropi peste tot, doar le cârpesc, apoi apar alte gropi şi tot aşa…“, spune Marina Mădălina Chiriţă. „Le trebuie ochelari cu infraroşu ca să vadă cai verzi pe pereţi“, crede Dragoş Pătraşcu. „Nici gând! Sunt multe alte priorităţi. Camere cu infraroşii ne trebuie, că în rest avem tot ce ne trebuie“, susţine Tudor Daniel. Nici Toni Tudoran nu crede că această investiţie era necesară: „Sunt lucruri mult mai importante de făcut, lucruri care necesită urgentare!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS