17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntrare cu taxă la „Filantropia“

Intrare cu taxă la „Filantropia“

Conducerea unităţii medicale a decis ca, în afara orelor de vizită, accesul în spital să se facă pe baza unui bilet, care va costa trei lei de persoană. Hotărârea mai trebuie să primească acordul Primăriei Craiova, ordonatorul principal de credite.

Conducerea Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova a găsit o nouă metodă de a-şi spori veniturile. În condiţiile în care unitatea medicală are în prezent datorii de peste şapte milioane de lei, restanţe rămase neachitate de anul trecut, Comitetul Director a luat luna trecută o hotărâre inedită pentru spitalele din Bănie: orice persoană care va dori să intre în instituţie în afara orelor de vizită va trebui să plătească o taxă de trei lei. În plus, parcarea autoturismului în curtea unităţii, la orice oră, va costa cinci lei pe zi. Taxele ar fi trebuit să intre în vigoare de ieri, însă personalul de la poartă nu aflase încă de noua decizie. Până la urmă, şi conducerea s-a răzgândit şi a decis să nu pună în practică noile taxe până nu are şi acordul scris al primăriei, instituţie în subordinea căreia se află spitalul. 
„Este o hotărâre pe care am luat-o în Comitetul Director, din care fac parte managerul unităţii, directorul medical, directorul financiar-contabil şi directorul de îngrijiri medicale, şi care ar fi trebuit să intre de astăzi (ieri – n.r.) în vigoare. Am mai amânat puţin lucrurile pentru că am dorit să luăm şi aprobarea primăriei, care este ordonatorul principal de credite. În condiţiile actuale de criză economică, resimţită şi în domeniul sănătăţii, orice sumă de bani în plus ar fi binevenită. Banii vor reprezenta venituri proprii şi, ceea ce e foarte important, ei vor putea fi folosiţi şi pentru plata salariilor. Nu suntem noi primii care facem acest lucru. O astfel de măsură s-a aplicat şi la alte spitale din ţară, iar, în Dolj, spitalul de la Calafat foloseşte de ani buni această practică“, a precizat managerul Spitalului „Filantropia“, dr. George Bogdan Ungureanu.

50 de lei abonamentul lunar pentru parcare

Pentru ca totul să decurgă ca la carte, conducerea spitalului a tipărit şi biletele care vor fi scoase la vânzare pentru accesul în unitate. „Biletele sunt tipărite de anul trecut, dar abia acum le putem folosi. Pe tichet este trecut numele spitalului şi suma de bani“, a explicat dr. George Bogdan Ungureanu. Pentru cei cu autoturisme va exista şi un abonament lunar, de 50 de lei, acesta vizându-i mai mult pe cei care lucrează cu spitalul şi care folosesc zilnic curtea unităţii. „Firmelor care lucrează cu noi chiar le convine să plătească un abonament şi să poată folosi fără restricţii parcarea unităţii“, a mai spus managerul de la „Filantropia“.
Acesta nu ştia însă cum va putea face diferenţa între cei cu maşini care vin la spital pentru a vizita pacienţii şi cei care, pur şi simplu, în lipsa unui loc de parcare în zonă, ar prefera să plătească cinci lei pentru a-şi ţine autoturismul în curtea unităţii. Bogdan Ungureanu a mai menţionat că nu s-a făcut până acum o estimare a veniturilor suplimentare de care ar beneficia spitalul în urma instituirii celor două taxe. Programul de vizită la „Filantropia“ este între orele 13.00 – 15.00, de luni până vineri, şi între orele 11.00 – 17.00, sâmbăta şi duminica.

Plăţi şi pentru tomograf, RMN, cazare şi masă

Pe lângă introducerea taxei de intrare în spital şi a celei de parcare, care se adresează vizitatorilor, conducerea de la „Filantropia“ a luat şi alte măsuri menite să crească veniturile proprii, care vizează însă pacienţii. Aceştia va trebui să plătească, după ce primăria va aproba hotărârea Comitetului Director, 30 la sută din valoarea unui examen tomograf sau a unui RMN. „Astfel de investigaţii costă între 50 şi 500 de lei, în funcţie de segmentele de examinat, iar contribuţia pacientului va fi de 30 la sută. Excepţie vor face cazurile de urgenţă, pentru care nu se iau bani, şi categoriile sociale prevăzute de lege, elevi, studenţi, veterani, persoane cu handicap“, a mai precizat dr. George Bogdan Ungureanu. Totodată, persoanele internate în spital peste numărul de cazuri pentru care există contract cu Casa de Asigurări de Sănătate vor plăti zece lei pe zi pentru cazare şi cinci lei pe zi pentru masă.
În bugetul de venituri şi cheltuieli al spitalului pe anul 2012, pentru plata salariilor este prevăzută suma de 24.600.000 de lei, în timp ce pentru buna desfăşurare a activităţii unitatea a trecut, la bunuri şi servicii, suma de 20.111.000 de lei. Din aceşti bani, 7.224.071 de lei sunt datorii de anul trecut, aproape 900.000 de lei reprezentând restanţe la furnizorii de utilităţi.

Solomon: Taxele se stabilesc doar prin hotărâre de consiliu local

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, crede că taxele pe care vrea să le impună conducerea Spitalului „Filantropia“ nu au bază legală fără aprobarea consiliului local. „Cum au stabilit ei taxele astea, aşa, de capul lor? Nu este posibil. Orice taxă se impune numai prin hotărâre de consiliu local. Aşa trebuie să procedeze şi ei“, a afirmat Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS