12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate Tokes Laszlo: Comunitatea maghiară din România este într-o situaţie "aproape de catastrofa demografică"

Tokes Laszlo: Comunitatea maghiară din România este într-o situaţie „aproape de catastrofa demografică”

Europarlamentarul Tokes Laszlo, liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, susţine că actualmente comunitatea maghiară din România este în descreştere şi se află într-o situaţie "aproape de catastrofa demografică".
Potrivit Mediafax, Tokes a mai spus că pe etnicii maghiari îi apasă contribuţia în activitatea guvernamentală a UDMR care de 16 ani ţine cu tot dinadinsul să fie actor principal în politica guvernamentală indiferent despre ce guvern şi ce culori politice este vorba. 
"Ne este ruşine că UDMR cu tot preţul vrea să fie la putere şi asta e o mare greşeală politică şi un atentat la adresa comunităţii maghiare în descreştere într-o situaţie aproape de catastrofa demografică. Dispare. Când nepoţii dvs. dragi fraţi români vor fi încă în Transilvania, noi numai în muzee vom figura dacă continuăm la fel," a declarat marţi Tokes într-o conferinţă de presă. 
El consideră că o parte din vină aparţine UDMR care a făcut "un compromis la nivel de trădare" în anii 1993-1994, în urma căruia nu a reuşit niciodată să iasă din "fundătură". Ca exemplu, Tokes a amintit situaţia comunităţii maghiarilor din Oradea, care în 20 de ani a descrescut de la 75.000 la 42.000 de etnici maghiari. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS