12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA nu pot justifica folosirea a două miliarde de dolari din fondurile pentru Irak

SUA nu pot justifica folosirea a două miliarde de dolari din fondurile pentru Irak

Departamentul american al Apărării este incapabil să justifice folosirea a două miliarde de dolari din fondurile pentru Irak, din anii care au urmat declanşării ofensivei în 2003, potrivit raportului unui observator public american, dat publicităţii ieri, informează Mediafax.
Departamentul nu poate justifica folosirea a "aproximativ două treimi dintr-o sumă de circa trei miliarde de dolari din DFI (Fondul de Dezvoltare pentru Irak)", potrivit raportului Biroului inspectorului general special pentru reconstrucţia Irakului (SIGIR).
Banii "au fost puşi la dispoziţia Departamentului Apărării de Guvernul irakian pentru plata unor contracte anterioare ale Autorităţii Provizorii a Coaliţiei (CPA, care a condus Irakul în 2003 şi 2004) înainte de desfiinţarea sa", conform raportului.
Cea mai mare parte a acestor fonduri (2,8 miliarde de dolari) a fost depusă într-un cont bancar al Federal Reserve din New York, iar 217,7 milioane de dolari într-un seif de la Palatul prezidenţial din Bagdad.
Conform documentelor furnizate de bancă, 2,7 miliarde de dolari au fost luate din cont de Departamentul Apărării, dar nu există "precizări privind plăţi sau documente financiare, precum facturi, pentru a justifica" suma, notează SIGIR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS